- Żywienie kobiet w ciąży i matek karmiących
- Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
- Żywienie dzieci i niemowląt
- Żywienie osób starszych i chronicznie chorych
- Żywienie w nowotworach (radioterapia, chemioterapia)
- Żywieniowe wspomaganie wysiłku fizycznego
- Żywienie w chorobach metabolicznych:
- Diety wegańskie
- Diety wegetariańskie
- Nadciśnienie tętnicze
- Cukrzyca
- Osteoporoza
- Dna moczanowa
- Zespół X
- Otyłość
- Hipercholesterolemia
- Anemia
- Chorób wątroby: marskość wątroby, stłuszczenie wątroby, zapalenie wątroby
- Chorób układu krążenia: miażdżyca, niewydolność serca
- Żywienia w chorobach autoimmunologicznych:
- Celiakia
- Nadczynność i niedoczynność tarczycy
- Choroba Hashimoto
- PCOS – zespół policystycznych jajników
- Choroba Leśniowskiego - Crohna
- Reumatoidalne zapalenie stawów
- Żywienia w chorobach układu pokarmowego:
- Wrzody żołądka
- Chroba refluksowa
- Zgaga
- H.Pylori
- Wzdęcia
- Zaparcia
- Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- Zespół jelita nadwrażliwego
- Dysfagia
- Żywienie w chorobach nerek:
- Kamica nerkowa
- Zapalenie nerek
- Niewydolność nerek
- Operacje bariatryczne
- Resekcja żołądka
- Resekcja dwunastnicy
- Resekcja trzustki
- Cholecystektomia
- Stomie jelitowe
- Żywienie w chorobach dermatologicznych:
- Trądzik
- Łuszczyca
- Atopowe zapalenie skóry
- Cellulit
- Nadpotliwość
- Żywienie w chorobach o podłożu psychicznym, psychologicznym i zaburzenia odżywiania:
- Depresja
- Bulimia
- Anoreksja
- Zespół kompulsywnego objadania się
- Przewlekły stres
- Żywienie w schorzeniach układu płciowego:
- Wspomaganie płodności
- Problemy z miesiączkowaniem
- Menopauza
- Andropauza