Olej kokosowy jest produktem otrzymywanym z twardego miąższu orzecha palmy kokosowej zwanego koprem. Pozyskiwany jest w procesie tłoczenia mechanicznego. W ciągu ostatnich lat stał się on jednym z najpopularniejszych zamienników znanych olejów do smażenia.
Na rynku możemy spotkać olej kokosowy rafinowany, oraz nierafinowany. Ten rafinowany dodatkowo jest poddawany procesowi rafinacji, który pozbawia olej aromatu i lekkiego kokosowego smaku, ale pozwala osiągnąć wyższą wydajność tłoczenia, przez co produkt jest tańszy. Dodatkowo barwa oleju rafinowanego jest mętnie biała. Z kolei nierafinowany olej zachowuje swój kokosowy aromat i smak, a także jest śnieżnobiały.
Olej kokosowy jest źródłem wielu odżywczych składników. Główną zaletą tego produktu jest zawartość MCT, czyli średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na pracę układu krążenia, walkę z otyłością, oraz dostarczają energię dla mięśni. Dodatkowo zawiera wiele witamin takich jak: B1, B2, B3, B6, B9, kwas askorbinowy, oraz witaminę E. Bogaty jest również w magnez, wapń, mangan, cynk, oraz fosfor.
Olej kokosowy, zarówno rafinowany jak nierafinowany, idealnie nadaje się do smażenia, ponieważ posiada wysoką temperaturę dymienia. Można go również stosować do potraw na zimno takich jak koktajle owocowe. Warto pamiętać, że olej nierafinowany będzie wprowadzał do smażonych potraw kokosowy posmak. Olej rafinowany jest bezzapachowy i ma niemal neutralny smak. Znalazł on również zastosowanie w kosmetologii ze względu na właściwości nawilżające.
Nasz sklep internetowy oferuje oba rodzaje oleju, w rożnych wariantach objętościowych. Atrakcyjna cena, oraz dostępność produktów to dla naszej firmy priorytet. Zachęcamy do składania zamówień online i do odbioru w jednym z punktów naszej firmy.