Nasiona chia

Mianem superfoods określa się naturalną nieprzetworzoną żywność, pochodzenia roślinnego wyjątkowo bogatą w substancje odżywcze i zdrowotne. Jednym z takich produktów, zyskującym ostatnio mocno na popularności są nasiona chia. Są to małe, niepozorne czarne nasiona rośliny o nazwie szałwia hiszpańska (Salvia hispanica). Pochodzi ona z rejonów południowego Meksyku, była sekretem nienagannego zdrowia i witalności Azteków i stanowiła nieodzowny element ich diety. Do Europy nasiona chia przywiózł hiszpański zdobywca Hernán Cortés.

O nasionach chia jest coraz częściej głośno głównie ze względu na ich fenomenalne właściwości prozdrowotne. Zawierają całą gamę składników odżywczych i mikroelementów. Nasiona są wyjątkowo bogate w kwasy omega-3, które wspomagają pracę układu krążenia oraz nerwowego. Mogą stanowić istotny element diety osób z dużym zapotrzebowaniem na substancje odżywcze np. kobiety w ciąży, dzieci. Ten super-produkt zawiera również takie minerały jak: żelazo, sód, miedź, fosfor, potas, wapń. Duże zawartości tego ostatniego sprawiają, że świetnie sprawdzi się u osób nie spożywających mleka. Nasiona to również cenne źródło białka wysokiej jakości, na 100 aminokwasów chia zawiera ich aż 91.

Warto wspomnieć o fenomenalnej właściwości tych nasion, mianowicie zdolności wiązania wody. Nasiona chia mają tak dużą zdolność absorpcyjną płynu, że mogą nawet 12-krotnie zwiększyć swoją objętość. Dzięki temu spożywanie ich daję na dłuższy czas poczucie sytości. Są także bogate w duże ilości błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi.

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w nasionach chia, wpływa na spowolnienia procesów starzenia, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Ponadto ich działanie polegające na neutralizacji wolnych rodników wpływa na wygaszenia różnych stanów zapalnych.

Nasiona chia idealnie sprawdzą się jako dodatek zarówno do deserów, jak i dań słonych. Można przygotować z nich pyszny pudding, dodać do płatków owsianych, czy dań rybnych. Świetnie będą się komponować w sałatkach, z warzywami czy owocami. Ich delikatny smak nie zaburzy smaku potrawy za to wzbogaci o cenne substancje odżywcze.

Bogactwo nasion chia można wykorzystać zewnętrznie w pielęgnacji skóry np. przygotowując maseczkę na twarz. Wykorzystanie tego superfood w masce do włosów poprawia ich kondycję nadaje blask i lekkość.

Nasiona chia są niezaprzeczalnie jednym z najbardziej popularnych superfoods w ostatnim czasie. Ze względu na bogate źródło substancji odżywczych świetnie sprawdzą się u wegan, wegetarian, sportowców, dzieci czy kobiet w ciąży. Nie wymagają skomplikowanego przygotowania, mają szerokie zastosowanie w kuchni, są łatwe do przechowywania. Zdecydowanie nie może ich zabraknąć w diecie każdej osoby świadomie dbającej o swoje zdrowie.