
Orzechy
There are 37 products.
-
Migdały kalifornijskie, łuskane 1kg
zł49.90Migdały z USA. Źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
-
-
-
-
Migdały kalifornijskie, łuskane 500g
zł25.90Migdały z USA. Źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
-
-
-
Orzechy włoskie, łuskane 1kg
zł47.50Wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.
-
Orzechy włoskie, łuskane 500g
zł24.75Wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.
-
-
Masło orzechowe CRUNCHY 100% 900g bez dodatków
zł20.45Masło arachidowe bez dodatków, 100% orzechy, z kawałkami orzeszków.
-
Masło orzechowe CRUNCHY 100% 500g bez dodatków
zł13.30Masło arachidowe bez dodatków, 100% orzechy, z kawałkami orzeszków.
-
Orzechy brazylijskie, łuskane 500g
zł72.90Jedne z najcenniejszych orzechów świata. Najbogatsze naturalne źródło selenu.
-
Orzechy laskowe, łuskane 1kg
zł58.70Orzechy laskowe są dobrym źródłem potasu, fosforu, magnezu i żelaza.
-
Orzeszki ziemne, arachidowe bez soli 1kg
zł16.59Źródło białka. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Zawiera witaminę B3, magnez, cynk.
-
Pistacje prażone, solone 1kg
zł76.45Pistacje zawierają duże ilości witamin z grupy B oraz błonnika.
-
Pistacje prażone, solone 500g
zł39.95Pistacje zawierają duże ilości witamin z grupy B oraz błonnika.
-
Masło orzechowe CRUNCHY 100% 1kg
zł23.75Masło arachidowe bez dodatków, 100% orzechy - zawiera małe, delikatne kawałki orzeszków.
-
Orzechy nerkowca, nerkowce, połówki 1kg
zł42.90Źródło magnezu, potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
-
Orzechy pecan, pekan 1kg
zł91.85Źródło błonnika, magnezu, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
-
Orzechy pecan, pekan 500g
zł47.25Źródło błonnika, magnezu, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
-
Płatki migdałowe, migdały cięte 500g
zł28.20Wykorzystywane zarówno w celach kulinarnych jak i kosmetycznych, jednak szczególnie cenne są z żywieniowego punktu widzenia.
-
Orzechy piniowe, orzeszki pini 250g
zł34.65Cechują się chrupkością, maślanym i delikatnym smakiem z nutą słodyczy.
-
-
-
-
Płatki migdałowe, migdały cięte 2x500g zestaw
zł54.90Wykorzystywane zarówno w celach kulinarnych jak i kosmetycznych, jednak szczególnie cenne są z żywieniowego punktu widzenia.
-
Orzechy brazylijskie, kawałki 1kg
zł74.45Pełnowartościowe pod względem wartości odżywczych, ale połamane orzechy brazylijskie.
-
Tahini krem pasta sezamowa 500g
zł17.29Krem sezamowy bez dodatków, 100% sezamu – gładka konsystencja
-
Pasta masło krem z migdałów 500g
zł38.95Migdały są doskonałym źródłem białka i błonnika. Obecny w nich magnez redukuje zmęczenie.
-
-
-
Migdały blanszowane 1kg
zł49.90Migdały blanszowane zostały pozbawione ciemnej skórki. Skórka migdałów ma nieco gorzki smak i jej usunięcie sprawia, że smak staje się słodszy.
-
Krem pistacjowy 200g
zł42.80Smaczne źródło roślinnego białka oraz cynku, żelaza, magnezu i witaminy B1.
-
Pasta masło krem z nerkowców 500g
zł32.90Orzechy nerkowca są dobrym źródłem białka. Obecne w nich jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na profil lipidowy organizmu. Są również bogate w.
-
Orzechy piniowe, orzeszki pini 1kg
zł133.45Cechują się chrupkością, maślanym i delikatnym smakiem z nutą słodyczy.
-
Orzechy laskowe, łuskane 500g
zł29.95Orzechy laskowe są dobrym źródłem potasu, fosforu, magnezu i żelaza.
Orzechy
Orzechy sprawdzają się świetnie jako przekąska lub dodatek do wypieków czy owsianek. Już niewielka ilość podnosi wartość odżywczą, a także energetyczną posiłku. Są pełne witamin, minerałów i innych bioaktywnych substancji. W naszym sklepie znajdziesz nie tylko orzechy, ale i pyszne pasty, masła, kremy.
Samo zdrowie
Czy warto jeść orzechy? Oczywiście, że tak! To wspaniały produkt, dostarczający makro- i mikroskładników niezbędnych dla zachowania zdrowia i pełnej sprawności. Są bardzo pożywne oraz smaczne. Składy i wartość odżywcza różni się w zależności od rodzaju, ale tym, co łączy wszystkie orzechy jest wysoka zawartość:
- Tłuszczu – tego „dobrego”, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6. To bardzo ważny składnik dla organizmu, wpływa m.in. na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Regularne jedzenie orzechów polepszy pamięć i koncentrację.
- Naturalnych antyoksydantów (np. polifenoli, flawonoidów), które działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo.
- Steroli roślinnych – związków o udowodnionym działaniu obniżającym wchłanianie i zwiększającym wydalanie cholesterolu.
- Kwas foliowy – jego niedobór jest częstym powodem anemii. Dodatkowo to niezwykle ważny składnik w pierwszym etapie ciąży, więc warto wprowadzić orzechy do diety podczas starań o dziecko.
- Witaminy – przede wszystkim witaminę E i pozostałe witaminy z grupy B.
- Makroelementy – żelazo, wapń, magnez, fosfor.
- Mikroelementy – selen, cynk, miedź, mangan.
- Błonnik pokarmowy (korzystnie wpływa na pracę jelit) oraz białko.
Bogaty wybór
Prezentujemy szeroką ofertę najbardziej popularnych odmian orzechów, pochodzących od sprawdzonych producentów z krajów, które specjalizują się w uprawie danego surowca. W naszym sklepie internetowym kupisz:
- orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowca, pekan, piniowe, makadamia,
- pistacje i orzeszki ziemne,
- migdały,
- masła i kremy orzechowe.
Jedz orzechy!
Regularne wzbogacenie jadłospisu w orzechy, czyli dostarczanie do organizmu wielu cennych substancji wpływa m.in. na poprawę profilu lipidowego, zmniejszenie stężenia glukozy we krwi czy lepsze funkcjonowanie niektórych układów, a w efekcie prewencję licznych chorób. Obniża ryzyko rozwinięcia:
- cukrzycy,
- nadciśnienia tętniczego,
- miażdżycy,
- hipercholesterolemii,
- nowotworów,
- choroby Alzheimera,
- otyłości,
- osteoporozy,
- chorób układu krążenia.
Warto pamiętać
Pamiętaj, o tym, że:
1. Najlepsze jest jedzenie orzechów na surowo. Każda obróbka termiczna (smażenie, prażenie, pieczenie) obniża zawartość związków bioaktywnych.
2. Orzechy cechują się wysoką wartością kaloryczną, ponieważ składają się przede wszystkim z tłuszczów. W zależności od rodzaju jest to od 45 do nawet 80%. Garść orzechów włoskich lub laskowych (ok. 30 g) dostarcza 200 kcal. Należy więc spożywać produkt w małej porcji.
3. Zbyt duża ilość orzechów zjedzona na raz wiąże się nie tylko z wysoką kalorycznością, ale może też spowodować obciążenie układu pokarmowego – wystąpi uczucie ciężkości, wzdęcia, ból brzucha, biegunka.