Orzechy
Masło orzechowe CRUNCHY 100% 900g bez dodatków
Masło arachidowe bez dodatków, 100% orzechy,...
Masło orzechowe CRUNCHY 100% 500g bez dodatków
Masło arachidowe bez dodatków, 100% orzechy,...
Orzechy
Orzechy sprawdzają się świetnie jako przekąska lub dodatek do wypieków czy owsianek. Już niewielka ilość podnosi wartość odżywczą, a także energetyczną posiłku. Są pełne witamin, minerałów i innych bioaktywnych substancji. W naszym sklepie znajdziesz nie tylko orzechy, ale i pyszne pasty, masła, kremy.
Samo zdrowie
Czy warto jeść orzechy? Oczywiście, że tak! To wspaniały produkt, dostarczający makro- i mikroskładników niezbędnych dla zachowania zdrowia i pełnej sprawności. Są bardzo pożywne oraz smaczne. Składy i wartość odżywcza różni się w zależności od rodzaju, ale tym, co łączy wszystkie orzechy jest wysoka zawartość:
- Tłuszczu – tego „dobrego”, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6. To bardzo ważny składnik dla organizmu, wpływa m.in. na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Regularne jedzenie orzechów polepszy pamięć i koncentrację.
- Naturalnych antyoksydantów (np. polifenoli, flawonoidów), które działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo.
- Steroli roślinnych – związków o udowodnionym działaniu obniżającym wchłanianie i zwiększającym wydalanie cholesterolu.
- Kwas foliowy – jego niedobór jest częstym powodem anemii. Dodatkowo to niezwykle ważny składnik w pierwszym etapie ciąży, więc warto wprowadzić orzechy do diety podczas starań o dziecko.
- Witaminy – przede wszystkim witaminę E i pozostałe witaminy z grupy B.
- Makroelementy – żelazo, wapń, magnez, fosfor.
- Mikroelementy – selen, cynk, miedź, mangan.
- Błonnik pokarmowy (korzystnie wpływa na pracę jelit) oraz białko.
Bogaty wybór
Prezentujemy szeroką ofertę najbardziej popularnych odmian orzechów, pochodzących od sprawdzonych producentów z krajów, które specjalizują się w uprawie danego surowca. W naszym sklepie internetowym kupisz:
- orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowca, pekan, piniowe, makadamia,
- pistacje i orzeszki ziemne,
- migdały,
- masła i kremy orzechowe.
Jedz orzechy!
Regularne wzbogacenie jadłospisu w orzechy, czyli dostarczanie do organizmu wielu cennych substancji wpływa m.in. na poprawę profilu lipidowego, zmniejszenie stężenia glukozy we krwi czy lepsze funkcjonowanie niektórych układów, a w efekcie prewencję licznych chorób. Obniża ryzyko rozwinięcia:
- cukrzycy,
- nadciśnienia tętniczego,
- miażdżycy,
- hipercholesterolemii,
- nowotworów,
- choroby Alzheimera,
- otyłości,
- osteoporozy,
- chorób układu krążenia.
Warto pamiętać
Pamiętaj, o tym, że:
1. Najlepsze jest jedzenie orzechów na surowo. Każda obróbka termiczna (smażenie, prażenie, pieczenie) obniża zawartość związków bioaktywnych.
2. Orzechy cechują się wysoką wartością kaloryczną, ponieważ składają się przede wszystkim z tłuszczów. W zależności od rodzaju jest to od 45 do nawet 80%. Garść orzechów włoskich lub laskowych (ok. 30 g) dostarcza 200 kcal. Należy więc spożywać produkt w małej porcji.
3. Zbyt duża ilość orzechów zjedzona na raz wiąże się nie tylko z wysoką kalorycznością, ale może też spowodować obciążenie układu pokarmowego – wystąpi uczucie ciężkości, wzdęcia, ból brzucha, biegunka.