Ryż
Ryż jest jednym z najbardziej popularnych zbóż na świecie oraz jedną z najstarszych roślin uprawnych. Ziarna ryżu zostały znalezione w wykopaliskach pochodzących z 7000 roku p.n.e. Jest znany i ceniony praktycznie na każdym kontynencie. Zapewnia wyżywienie połowy ludzkości na świecie. Kolebką tego zboża jest kontynent azjatycki, gdzie do dziś jest nieodłącznym elementem diety.
Uprawa ryżu wymaga terenów mokrych, zalewowych oraz ciepłego klimatu i z tego względu nie jest możliwa w warunkach naszego kraju. Ryż do Polski sprowadzany jest głównie z Włoch oraz krajów azjatyckich.
Roślina ta jest uprawiany od kilku tysięcy lat oraz występuje w wielu odmianach. Poszczególne różnią się między sobą kształtem ziaren, stopniem oczyszczenia, smakiem, wartością odżywczą oraz zawartością amylopektyny. Ten ostatni składnik odpowiada za kleistość ryżu, im jest go więcej tym ryż po ugotowaniu bardziej się lepi.
Dokonując zakupu warto kierować się przeznaczeniem produktu. Innego ryżu użyjemy do sushi natomiast inny lepiej sprawdzi się do przygotowania deseru ze świeżymi owocami.
Ryż jest produktem niezwykle bogatym w substancje odżywcze przede wszystkim węglowodany, tłuszcze wielonienasycone oraz białka. Ponadto jest lekkostrawny oraz bogaty w błonnik, dlatego sprawdzi się w diecie osób borykających się z problemami jelit, czy po zabiegach operacyjnych. Ze względu na duże ilości białka, chętnie po ryż sięgają sportowcy oraz wegetarianie. Jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, nie zawiera glutenu oraz nie wywołuje dyskomfortu w przewodzie pokarmowym. Ryż dostarcza również mikro – i makroelementów w postaci: żelaza, magnezu, cynku, potasu, fosforu a także witamin gównie z grypy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy). Ze względu na swoje właściwości jest dobrym produktem przy rozszerzaniu diety dziecka i może być wprowadzony już po 5 miesiącu życia.
Dzięki dużej różnorodności odmian, ryż ma wiele kulinarnych zastosowań. Może być dodatkiem do zup, dań mięsnych, zapiekanek, może stanowić bazę do potraw jednodaniowych, czy deserów. Jest nieodłącznym produktem potrzebnym do przygotowania sushi. Możemy urozmaicić naszą dietę, eksperymentując z daniami na bazie ryżu z kuchni azjatyckiej, czy tajskiej.
Jest wiele powodów dla których ryż powinien stanowić element naszej codziennej diety. Jest świetnym źródłem węglowodanów, mogą go jeść osoby borykające się z celiakią, uczulone na laktozę oraz będące na diecie lekkostrawnej. Różne odmiany tej rośliny dają naprawdę szerokie pole do popisu jesli chodzi o kulinarne przepisy. W naszym sklepie znajdziecie Państwo szeroki wybór wysokiej jakości produktów, które sprawdzą się w każdej kuchni: ryż czerwony, pełnoziarnisty, ryż jaśminowy, ryż basmati i inne.