Ksylitol to doskonały zamiennik cukru. Jest tak słodki jak zwykły cukier i praktycznie nie różni się od niego smakiem. Jednocześnie jest znacznie mniej kaloryczny i nadaje się dla diabetyków. Ksylitol pomaga również w zwalczaniu grzybicy oraz innych chorób, jak np.…
Czytaj więcej ...
Ksylitol posiada bardzo wiele zalet i jest spożywany z wielu różnych powodów. Jak każdy produkt, posiada też swoje wady. Te wady to cena, trudna dostępność oraz możliwa niestrawność przy pierwszym użyciu. Należy też pamiętać, że jest to produkt wyłącznie dla…
Ksylitol dawniej wytwarzany był wyłącznie z drewna drzew liściastych. Najczęściej surowcem wejściowym było drewno brzozy, stąd nazwa „cukier brzozowy”. Tak naprawdę ksylitol powstaje z ksylanów, czyli polisacharydów występujących w ścianach komórkowych prawie wszystkich roślin. Pewne rośliny, np. drzewa liściaste zawierają…