Kakao w proszku 1kg
(zł27.95 1kg)
Poza wyjątkowym smakiem oferuje także wysoką zawartość cynku, magnezu i żelaza.
KAKAO W PROSZKU 1KG
Niealkalizowane, w proszku
WŁAŚCIWOŚCI
- bez dodatku cukrów,
- wysoka zawartość białka, błonnika pokarmowego,
- wysoka zawartość cynku, magnezu i żelaza,
- wysoka zawartość tłuszczy jednonienasyconych,
- wysoka zawartość fosforu, potasu, miedzi, manganu,
- zawiera wapń, selen, witaminę B2
ZASTOSOWANIE
Kakao idealnie nadaje się do przygotowania słodkich wypieków - babeczek, ciast kruchych, biszkoptowych czy drożdżowych. Jest lekko słodkie, a zarazem wytrawne. Kakao świetnie sprawdzi się do tworzenia polew i dekoracji ciast. Idealnie również komponuje się z pikantnymi daniami, pozwalając z nich wydobyć wyjątkowy, niepowtarzalny smak oraz aromat. Z jego dodatkiem możemy stworzyć pyszne i zarówno zdrowe dżemy czy konfitury. Jednak najbardziej znanym sposobem spożycia kakao jest jego upłynnienie w ciepłym, słodkim mleku.
PRZEPIS NA PIECZONĄ, CZEKOLADOWĄ OWSIANKĘ Z CUKINIĄ
Składniki
- jedno jajko
- 30 g mąki owsianej
- 10 g kakao
- 10 g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
- 60 g banana
- 75 g skyru waniliowego lub naturalnego
- łyżeczka słodzika/cukru/miodu
- 60 g mleka
- szczypta soli i proszku do pieczenia
- 60 g startej na drobnej tarce cukinii
- dwie kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem gorzkiej czekolady blendujemy na gładką masę. Formę smarujemy odrobiną oleju roślinnego. Przelewamy masę i na górę wciskamy połamane kostki czekolady. Pieczemy w piekarniku góra-dół nagrzanym do 170°C przez 30 minut (do suchego patyczka).
KAKAO OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: ziarno kakaowca 100%
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Wybrzeże Kości Słoniowej(CI), Ghana(GH), Nigeria(NG)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (ok. 10 g) |
Wartość energetyczna | 952 kJ/ 228 kcal | 95 kJ/ 23 kcal |
Tłuszcz | 13,7 g | 1,4 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 5,8 g | 0,6 g |
Węglowodany | 57,9 g | 5,8 g |
- w tym cukry | 1,8 g | 0,2 g |
Błonnik | 37 g | 3,7 g |
Białko | 19,6 g | 2,0 g |
Sól | 0,05 g | <0,01 g |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)