Ksylitol - Cukier brzozowy - fiński - 500g
(zł17.49 500g)
Ksylitol to najlepszy naturalny zamiennik cukru
Zwany także cukrem brzozowym, ponieważ pozyskuje się go z kory tego właśnie drzewa. Jest substancją naturalną. Wygląda jak zwykły cukier i ma taki sam poziom słodkości, dzięki czemu zamienne stosowanie jest bardzo proste. Dostarcza o wiele mniej kalorii i wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym.
Przeczytaj więcej o zaletach ksylitolu w naszym podsumowaniu Zalety ksylitolu.
Fiński ksylitol
Na rynku można spotkać dwa rodzaje ksylitolu: fiński oraz chiński, które zauważalnie różnią się ceną. W Chinach słodzik ten produkuje się z kukurydzy. Proces jest wydajniejszy oraz mniej kosztowny, przez co niższa jest też ostateczna cena produktu. Niestety cechuje się on znacznie gorszą jakością niż ksylitol fiński – pozyskiwany tradycyjną metodą z kory brzozy.
W naszym sklepie internetowym kupisz prawdziwy ksylitol, produkowany przez fińską firmę Danisco – jedyną w Europie, zajmującą się wytwarzaniem tego słodzika. Dysponujemy odpowiednim atestem (certyfikatem), potwierdzającym jego czystość i pochodzenie. Jesteśmy bezpośrednim dystrybutorem, możemy więc zaoferować najlepszą cenę na rynku. W ofercie mamy również opakowania hurtowe (25 kg).
Właściwości
- 1 g produktu dostarcza ok. 2,4 kcal, czyli 40% mniej niż zwykły cukier.
- IG ksylitolu to 8 i w ograniczonej ilości może być bezpiecznie spożywany przez diabetyków.
- Jego słodkość jest porównywalna do cukru rafinowanego.
- Ma neutralny smak i zapach.
- Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
- Zapobiega powstawaniu próchnicy, hamując rozwój bakterii.
- Niweluje nieprzyjemny zapach z jamy ustnej.
- Jest to naturalny słodzik pochodzenia roślinnego, bezpieczny dla organizmu. Spożywany w nadmiarze może jednak wywołać efekt przeczyszczający.
Zastosowanie
Ksylitol wygląda i smakuje identycznie jak cukier, dlatego można go wykorzystywać do słodzenia napojów – kawy czy herbaty. Nie nadaje im specyficznego posmaku, jak w przypadku syntetycznych słodzików. Sprawdzi się również jako substancja słodząca w deserach i ciastach (z wyjątkiem drożdżowego – do fermentacji drożdże potrzebują sacharozy lub cukrów prostych). Z uwagi na działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, ksylitol sprawdzi się również jako składnik dżemów i konfitur.
Otrzymywanie ksylitolu
Ksylitol naturalnie w niewielkiej ilości występuje w owocach, ale na szeroką skalę zaczęto go pozyskiwać z kory brzozy. Na przestrzeni lat proces ten zastąpiono bardziej wydajnymi i tańszymi metodami, wykorzystując głównie kukurydzę. Obecnie jedynie w Finlandii produkuje się ksylitol w sposób tradycyjny.
Środki ostrożności
Zaleca się, aby wprowadzanie ksylitolu do diety po raz pierwszy, było przeprowadzane stopniowo. Należy zacząć od 1 łyżeczki dziennie i zwiększać ją każdego kolejnego dnia. Zbyt duże spożycie, bez wcześniejszego przygotowania układu pokarmowego, może wywołać efekt przeczyszczający.
Czy wiesz że...
Ksylitol jest toksyczny dla psów i nawet niewielka dawka może być dla nich śmiertelnie niebezpieczna. Nigdy nie podawaj go swojemu pupilowi.
Ksylitol od Słodkie Zdrowie
Składniki: 100% ksylitol fiński
Kraj pochodzenia: Finlandia
Najlepiej spożyć przed końcem: ksylitol ma długi termin przydatności do spożycia. Min. 2 lata.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
Wartość odżywcza | W 100 g |
Wartość energetyczna | 1000 kJ/ 240 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 0 g |
Węglowodany | 99,8 g |
- w tym cukry | 0,2 g |
- w tym poliole | 98,5 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)