-
Zalety tapioki 13.06.2024Kawa vs matcha – 4 różnice 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną w domu? 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną dla zdrowia? 13.06.2024
OSTROPEST PLAMISTY – JAK STOSOWAĆ?
24.11.2022WŁAŚCIWOŚCI
- źródło sylimaryny
ZASTOSOWANIE
Owoc ostropestu zawiera sylimarynę wykazującą działanie ochronne i regenerujące względem uszkodzonych komórek wątroby. Sylimaryna wykorzystywana jest w leczeniu ostrych i przewlekłych chorób wątroby, chroni jej komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez czynniki takie jak: leki, alkohol czy metale ciężkie. Ostropest wpływa regulująco na trawienie. Znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i przeciwzakrzepowych. Ostropest jest również bogatym źródłem fitosteroli, których obecność wpływa na utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu. W lecznictwie oraz kosmetologii zastosowanie ma również olej z nasion ostropestu, bogaty w cenne kwasy tłuszczowe, fosfolipidy i witaminę E.
STOSOWANIE OSTROPESTU
Ostropest plamisty dostępny jest w różnych formach - w formie zmielonej, w ziarnach czy oleju. Często również spotyka się go jako składnik suplementów diety. Aby zauważyć efekty działania sylimaryny należy stosować go regularnie od 1 do 3 miesięcy.
OSTROPEST STOSOWANY NA SUROWO
Ostropest można stosować w formie zmielonej, na surowo (ma neutralny smak), bez wcześniejszej obróbki. Możemy go w takiej formie dodawać do owsianki, jaglanki, smoothie czy posypywać nim nasze sałatki.
PRZYGOTOWANIE NAPARU Z OSTROPESTU
Do jego przygotowania najlepiej użyć świeżo zmielonych nasion z ostropestu. 1 łyżeczkę zmielonych nasion zalać 1 szklanką gorącej wody, a następnie zaparzać pod przykryciem przez około 15-20 minut i odcedzić. Po tym czasie można napar z ostropestu możemy wypić. Zaleca się stosowanie 1-2 łyżeczek w ciągu dnia.
Uwaga! Ostropest nie powinno się zalewać wrzątkiem, ze względu na utratę części jego właściwości. Wykorzystujemy wodę gorącą zamiast wrzącej.
KIEDY NAJLEPIEJ PIĆ OSTROPEST?
Herbata z ostropestu ma charakterystyczny, mleczny kolor i gorzkawy posmak. Do ciepłego naparu możemy dodać odrobinę miodu aby nadać mu więcej słodyczy i dodatkowych składników odżywczych. Pora przyjmowania ostropestu nie ma większego znaczenia, natomiast warto odsunąć jego spożycie o 30-40 minut od posiłku.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Wartość odżywcza
w 100 g
2 łyżeczki (ok. 10 g)
Wartość energetyczna
1657 kJ/ 402 kcal
166 kJ/ 40 kcal
Tłuszcz
34 g
3,4 g
- w tym kwasy tł. nasycone
4,8 g
0,48 g
Węglowodany
1,5 g
0,15 g
- w tym cukry
1,1 g
0,11 g
Błonnik
41 g
4,1 g
Białko
20 g
0,2 g
Sól
0,02 g
0,002 g
PRZECIWSKAZANIA
Ostropestu nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci poniżej 12 roku życia. Również osoby z niedrożnymi kanalikami żółciowymi powinny skonsultować jego spożycie ze względu na działanie moczopędne sylimaryny. W przypadku przyjmowania leków (m.in podczas leczenia metronidazolem) należy zachować ostrożność ze względu na wpływ sylimaryny na ich metabolizm. Uwagę powinni zachować również alergicy uczuleni na rośliny z rodziny Asteraceae.
Powiązane produkty