Orzechy piniowe, orzeszki pini 250g
(zł34.90 250g)
Cechują się chrupkością, maślanym i delikatnym smakiem z nutą słodyczy.
ORZECHY PINIOWE ŁUSKANE 250g
Orzechy piniowe to jadalne nasiona wybranych odmian sosny. Nasiona znajdują się w dużych szyszkach, które po osiągnięciu dojrzałości, otwierają się uwalniając nasiona w twardej łusce. Orzeszki piniowe są niezastąpione w kuchni włoskiej, dodaje się je do makaronów, stanowią niezbędny składnik pesto. Cechują się chrupkością, maślanym i delikatnym smakiem z nutą słodyczy. Posiadają cenne wartości zdrowotne..
WŁAŚCIWOŚCI
- zawierają magnez, który wspiera układ mięśniowy i nerwowy
- zawierają cynk, który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
- zawierają żelazo, które pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- są źródłem witaminy B3, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz pomaga zachować zdrową skórę.
- zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu
- są źródłem błonnika
- idealne jako składnik pesto, dodatek do sałatek czy makaronu
ORZECHY PINIOWE
Składniki: ORZECHY piniowe 100%
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [US-Stany Zjednoczone, CN-Chiny, RU-Rosja]
Najlepiej spożyć przed końcem: data na górnym zgrzewie
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
Dystrybucja: PPHU JS Magnoliowa 2/11 15-669 Białystok kontakt@slodkie-zdrowie.pl
Masa netto: 250g
Kod kreskowy:
ZASTOSOWANIE
Niezbędny składnik prawdziwego pesto, dodatek do sałatek czy makaronu.
CZY WIESZ, ŻE...
Delikatne podprażenie orzechów piniowych na suchej patelni pozwoli na wydobycie ich pełnego aromatu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Wartość odżywcza | w100g | w porcji (ok. 15g) |
Wartość energetyczna | 2813 kJ/ 673 kcal | 422 kJ/ 101 kcal |
Tłuszcz | 68,4g | 10,3g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,9g | 0,7g |
Węglowodany | 13,1g | 2g |
- w tym cukry | 3,6g | 0,5g |
Błonnik | 3,7g | 0,6g |
Białko | 13,7g | 2,1g |
Sól | 0,01g | <0,01g |
Witaminy i składniki mineralne | w 100g | w porcji (15g) |
Niacyna (witamina B3) | 4,4 mg (28% RWS*) | 0,7mg |
Cynk | 6,5 mg (65% RWS) | 1,0mg |
Magnez | 251 mg (67% RWS) | 37,7mg |
Żelazo | 5,5 mg (39% RWS) | 0,8mg |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)