Orzechy macadamia makadamia 1kg
(zł105.90 1kg)
Bogactwo minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
ORZECHY MACADAMIA ŁUSKANE 1KG
Orzechy macadamia pochodzą z Australii gdzie zostały odkryte w 1857 roku. Mają okrągły kształt i najtwardszą łupinę ze wszystkich orzechów, otwiera się je specjalnym narzędziem aby nie uszkodzić delikatnego orzecha. Posiadają bogactwo minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ze względu na swój delikatny i maślany smak, idealnie nadają się do deserów.
WŁAŚCIWOŚCI
- są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują poziom cholesterolu we krwi
- zawierają błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit i usprawnia pracę układu pokarmowego
- zawierają witaminę B1, która umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Wykazuje zdolności antyoksydacyjne. Dodaje energii.
- zawierają magnez, który wspiera układ mięśniowy i nerwowy
- zawierają żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny, bierze udział w transporcie tlenu, jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju komórek
- posiadają delikatny, maślany smak
ORZECHY MACADAMIA
Składniki: ORZECHY macadamia 100%
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [AU-Australia, ZA-Republika Południowej Afryki, KE-Kenia, NZ- Nowa Zelandia]
Najlepiej spożyć przed końcem: data na górnym zgrzewie
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
Dystrybucja: PPHU JS Magnoliowa 2/11 15-669 Białystok kontakt@slodkie-zdrowie.pl
Masa netto: 1kg
Kod kreskowy:
ZASTOSOWANIE
Mogą być spożywane jako przekąska lub dodatek do potraw, szczególnie pasują do deserów ze względu na delikatny, maślany smak.
CZY WIESZ, ŻE...
Garść tych orzechów pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę B1. Olej z orzechów macadamia posiada właściwości regenerujące i odżywiające skórę, często wykorzystywany jako baza w kosmetykach.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Wartość odżywcza | w100g | w porcji (ok. 15g) |
Wartość energetyczna | 3000 kJ/ 718 kcal | 450 kJ/ 108 kcal |
Tłuszcz | 76,1g | 11,4g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 11,9g | 1,8g |
Węglowodany | 13,4g | 2g |
- w tym cukry | 4,1g | 0,6g |
Błonnik | 8g | 1,2g |
Białko | 7,8g | 1,2g |
Sól | 0,01g | <0,01g |
Witaminy i składniki mineralne | w 100g | w porcji (15g) |
Tiamina (Witamina B1) | 0,7 mg (64% RWS*) | 0,1mg |
Magnez | 118 mg (31% RWS) | 17,7mg |
Żelazo | 2,7 mg (19% RWS) | 0,4mg |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)