Migdały blanszowane 1kg
(zł47.20 1kg)
Migdały blanszowane zostały pozbawione ciemnej skórki. Skórka migdałów ma nieco gorzki smak i jej usunięcie sprawia, że smak staje się słodszy.
MIGDAŁY BLANSZOWANE 1KG
Łuskane, bez skórki
WŁAŚCIWOŚCI
Migdały blanszowane zostały pozbawione ciemnej skórki. Skórka migdałów ma nieco gorzki smak i jej usunięcie sprawia, że smak staje się słodszy.
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego i magnezu,
- źródło białka,
- zawiera cynk, wapń, żelazo,
- bez dodatku soli,
- wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych,
- zawiera witaminę B1, B3,
- wysoka zawartość witaminy B2, fosforu, potasu, miedzi, manganu.
ZASTOSOWANIE
Migdały są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych wykazujących korzystny wpływ na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Regularne ich spożycie chroni przed powstawaniem stanów zapalnych w organizmie. Dodatkowo są bardzo dobrym źródłem błonnika usprawniającego pracę jelit, dlatego warto wkomponować je w codzienną dietę. Stanowią doskonałą przekąskę i świetny dodatek do wszelkiego rodzaju jogurtów i słodkich deserów. Po zmieleniu można wykorzystać je do przygotowania ciast, ciasteczek, babeczek i innych słodkości.
PRZEPIS NA PIECZONĄ, MIGDAŁOWĄ OWSIANKĘ
Składniki
- jajko
- 40g mąki owsianej
- 10 g blanszowanych migdałów zmielonych na mąkę
- 60g banana
- 75g skyru waniliowego lub naturalnego
- łyżeczka słodzika/cukru/miodu
- 60g mleka
- szczypta soli i proszku do pieczenia
- dwie kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem gorzkiej czekolady blendujemy na gładką masę. Formę smarujemy odrobiną oleju roślinnego. Przelewamy masę i na górę wciskamy połamane kostki czekolady. Pieczemy w piekarniku góra-dół nagrzanym do 170st C przez 30 minut (do suchego patyczka). Zajadamy z ulubionymi owocami i blanszowanymi migdałami.
MIGDAŁY BLANSZOWANE OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: migdały blanszowane 100%
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [USA(US), Australia(AU), Hiszpania(ES)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (ok. 20 g) |
Wartość energetyczna | 2470 kJ/ 590 kcal | 494 kJ/ 118 kcal |
Tłuszcz | 52,5 g | 10,5 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 4,0 g | 0,8 g |
Węglowodany | 18,7 g | 3,7 g |
- w tym cukry | 4,6 g | 0,9 g |
Błonnik | 9,9 g | 2,0 g |
Białko | 21,4 g | 4,3 g |
Sól | 0,05 g | 0,01 g |
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | w porcji (ok. 20 g) |
Cynk | 2,9 mg (29% RWS*) | 0,6 mg (6%) |
Magnez | 268 mg (71%) | 54 mg (14%) |
Wapń | 236 mg (29%) | 47 mg (6%) |
Żelazo | 3,3 mg (23%) | 0,7 mg (5%) |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)