Siemię lniane mielone 1kg
(zł9.90 1kg)
Źródło kwasów omega-3, błonnika, cynku i magnezu.
SIEMIĘ LNIANE MIELONE 1KG
Siemię lniane jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit. Zawarty w nim cynk korzystnie wpływa nie tylko na wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także na gojenie się ran i mocne kości. Siemię lniane jest źródłem wielonienasyconych nasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), szczególnie kwasu α-linolenowego (ALA), które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Mielone siemię może być stosowane do wypieku chleba, ciast czy ciasteczek. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do owsianek, muesli, jogurtów, sałatek, czy koktajli.
WŁAŚCIWOŚCI
- zawiera wapń, selen, witaminę B3,
- wysoka zawartość fosforu, potasu, miedzi, witaminy B1, witaminy B6, kwasu foliowego,
- źródło błonnika,
- źródło kwasów omega - 3
PRZEPIS NA BANANOWY CHLEBEK Z SIEMIENIEM LNIANYM
Składniki
- 240 g mąki orkiszowej
- 15 g mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 380 g dojrzałych bananów
- 60 g oleju roślinnego
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
- 30 g erytrytolu lub cukru
Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 170°C (grzanie góra-dół). Siemię wymieszaj z 3 łyżkami wody. Banany zblenduj na gładką masę, dodaj namoczone siemię lniane, sok z cytryny i olej, wymieszaj całość i dodaj pozostałe, suche składniki. Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 50 minut (do suchego patyczka).
SIEMIĘ MIELONE OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: siemię lniane mielone 100%
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Polska(PL), Ukraina(UA), Rosja(RU), Chiny(CN)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza | w 100 g | 2 łyżki (ok. 20 g) |
Wartość energetyczna | 1315 kJ / 313 kcal | 263 kJ/ 63 kcal |
Tłuszcz | 9,0 g | 1,8 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 1,1 g | 0,2 g |
Węglowodany | 7,0 g | 1,4 g |
- w tym cukry | 2,0 g | 0,4 g |
Błonnik | 38,0 g | 7,6 g |
Białko | 32,0 g | 6,4 g |
Sól | 0,2 g | 0,04 g |
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | 2 łyżki (ok. 20 g) |
Cynk | 4,3 mg (43% RWS*) | 0,9 mg (9%) |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)