Ryż basmati, biały 1kg
(zł11.90 1kg)
Po ugotowaniu jego ziarna wyróżniają się sypkością i idealnie białym kolorem. Źródło błonnika pokarmowego.
RYŻ BASMATI BIAŁY 1KG
Odmiana ryżu długoziarnistego. Po ugotowaniu jego ziarna wyróżniają się sypkością i idealnie białym kolorem. Źródło błonnika pokarmowego.
ZASTOSOWANIE
Basmati posiada głęboki, orzechowy aromat, co pozwala na wszechstronne stosowanie go w kuchni. Jest jednym z głównych produktów kuchni hinduskiej. Ryż basmati idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów. Coraz częściej zastępuje się nim makarony czy ziemniaki w diecie. Ryż basmati działa dobroczynnie na układ trawienny, obecność błonnika pokarmowego działa pobudzająco na perystaltykę jelit. Zaleca się jego spożywanie osobom cierpiącym na problemy z wypróżnieniem i niestrawność.
PRZEPIS NA PAPRYKĘ FASZEROWANĄ RYŻEM BASMATI
- czerwona papryka
- 50 g ryżu basmati
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 białej cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę
- 40 g sera feta
- 2 łyżki orzeszków pinii
- sól, pieprz, wędzona papryka, cynamon - do smaku
- natka pietruszki
Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, wnętrze smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni na oliwie z oliwek szklimy cebulkę, dodajemy orzeszki pinii, zyprawy i smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy ugotowany ryż,odstawiamy z ognia. Nadzienie wkładamy w połówki papryk, posypujemy wierzch pokruszoną fetą, polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 40 minut. Następnie odkrywamy folię i zapiekamy jeszcze przez 5 minut. Posypujemy natką z pietruszki.
RYŻ BASMATI BIAŁY OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: ryż basmati 100%
Sposób przygotowania: Przed ugotowaniem porcjęryżu moczyć przez około 30 minut. Następnie przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć, po czym zalać wodą w proporcji 1:2 (100 g produktu: 200 ml wody) i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10-12 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Na koniec przelać zimną wodą.
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Pakistan(PK), Indie(IN), Chiny(CN), Wietnam(VN)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (ok. 50 g) |
Wartość energetyczna | 1566 kJ/ 374 kcal | 783 kJ/ 187 kcal |
Tłuszcz | 1,0 g | 0,5 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 0,3 g | 0,2 g |
Węglowodany | 80,9 g | 40,5 g |
- w tym cukry | 0,3 g | 0,2 g |
Błonnik | 1,8 g | 0,9 g |
Białko | 7,5 g | 3,8 g |
Sól | <0,01 g | <0,01 g |