Ryż jaśminowy 1kg
(zł10.39 1kg)
Odmiana ryżu długoziarnistego wyróżniająca się delikatnym jaśminowym aromatem. Źródło białka.
RYŻ JAŚMINOWY BIAŁY 1KG
Odmiana ryżu długoziarnistego wyróżniająca się delikatnym jaśminowym aromatem. Źródło białka.
Ryż jaśminowy jest bardzo delikatny w smaku. Po ugotowaniu jest lepki. Idealnie nadaje się zarówno do potraw mięsnych, dań z warzywami, jak i do dań na słodko. Najpopularniejsze jest jego wykorzystanie do dań kuchni tajskiej. Dobrze sprawdza się w potrawach, łączących słodko-kwaśne smaki. Ze względu na swoją lekko miodową nutę, świetnie komponuję się w deserach z dodatkiem świeżych owoców i orzechów.
WŁAŚCIWOŚCI
- niska zawartość tłuszczu
- nie zawiera cukrów
- bez dodatku soli
PRZEPIS NA DESER RYŻOWY Z MANGO
Składniki:
- 100 g ryżu jaśminowego,
- 150 g mleczka kokosowego,
- 250 g wody,
- 30 g cukru,
- szczypta soli,
- ½ pokrojonego w kostkę mango
Wykonanie: Ryż jaśminowy wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut często mieszając. Pod koniec gotowania ryżu do drugiego garnka wlewamy mleczko kokosowe, wsypujemy sól i cukier, zagotowujemy. Gotujemy je razem do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Gorące mleczko kokosowe wlewamy do ryżu i dokładnie mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywką aby ryż całkowicie wchłonął mleczko. Gotowy ryż podajemy z kawałkami mango.
RYŻ JAŚMINOWY BIAŁY OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: ryż jaśminowy 100%
Sposób przygotowania: Porcję ryżu zalać wrzątkiem w proporcji 1:2 (100 g produktu: 200 ml wody), a następnie gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż do miękkości przez około 15-20 minut.
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Chiny(CN), Indie(IN), Indonezja(ID), Wietnam(VN)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (ok. 50 g) |
Wartość energetyczna | 1461 kJ / 349 kcal | 731 kJ/ 175 kcal |
Tłuszcz | 0,9 g | 0,5 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | <0,1 g | <0,1 g |
Węglowodany | 72,4 g | 36,2 g |
- w tym cukry | <0,1 g | <0,1 g |
Błonnik | 0,6 g | 0,3 g |
Białko | 12,7 g | 6,4 g |
Sól | 0,1 g | <0,1 g |