Popularne Posty

Kategorie

logo

Pestki dyni

Pestki dyni

Pestki dyni to jeden z najlepszych źródeł pokarmowychmagnezu. W 100 g pestek znajduje się aż600 mg tego składnika. Spożywając zaledwie jedną garść pestek dyni pokrywamy zapotrzebowanie na magnez aż w 30-40%. Magnez to pierwiastek biorący udział w ponad 300 różnych reakcjach biochemicznych zachodzących w naszym organizmie. Jest potrzebny m.in. dopoprawnego funkcjonowania układu nerwowego i krwionośnego. Ponadto magnez uczestniczy w pracy mięśni, pomaga redukować stres i zmęczenie.

Pestki dyni to również świetne źródło cynku, którego odpowiedni poziom w organizmie, sprawia że nasze włosy sąmocne i lśniące, dodatkowo wzmacnia skórę i paznokcie oraz bierze udział w regulacji pracy organów wewnętrznych - między innymi trzustki, co wpływa na prawidłowe wydzielanie insuliny.

Przeciwpasożytnicze działanie pestek dyni wynika z obecności w niej kukurbitacyny. Związek ten łatwo przenika do pasożytów uszkadzając ich układ nerwowy Ponadto pestki dyni są doskonałym źródłem witaminy E, witaminy B3 (niacyny) oraz kwasu foliowego regulującego wzrost i funkcjonowanie komórek organizmu.

WŁAŚCIWOŚCI

  • Wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe,
  • Wspierają odporność,
  • Obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi, zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innych chorób cywilizacyjnych,
  • Charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwutleniającą ,
  • Zawierają błonnik pokarmowy, zmniejszający uczucie głodu i usprawniający pracę układu pokarmowego
  • Wywierają pozytywny wpływ na zdrowie prostaty,
  • Są źródłem NKT (nienasyconych kwasów tłuszczowych) wspierających prawidłowe funkcjonowanieukładu sercowo - naczyniowego,
  • W tradycyjnej medycynie pestki dyni były stosowane w leczeniu chorób układu moczowego, nadciśnienia tętniczego oraz w zwalczaniu pasożytów jelitowych

ZASTOSOWANIE

  • dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek i makaronów, past
  • składnik domowych ciast i ciasteczek,
  • zdrowa przekąska,
  • wypiek domowego chleba,
  • dodatek do muesli,
  • składnik domowego pesto,
  • posypka do owsianki, bądź zupy
  • dodatek do odżywczego koktajlu.

Przepis na domową pastę z białej fasoli, suszonych pomidorów i pestek z dyni

Składniki:

  • 240 g konserwowanej, opłukanej z zalewy białej fasoli,
  • 40 g suszonych pomidorów,
  • 20 g oliwy z suszonych pomidorów (lub dowolnej, ulubionej oliwy),
  • 20 g prażonych pestek z dyni,
  • starty na drobnej tarce ząbek czosnku,
  • 15 g natki z pietruszki,
  • do smaku: sól, pieprz.

Wykonanie:

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masą tworząc w ten sposób bardzo odżywczą, zdrową pastę którą możesz następnie wykorzystać do świeżych bułeczek, kromek chleba czy wytrawnych gofrów.

Koniecznie wypróbuj!

Taka pasta to bogactwo cennych dla funkcjonowania organizmu składników. Fasola jest doskonałym źródłem białka, czosnek znany jako naturalny antybiotyk, wspomagający odporność, stosowany do zapobiegania i leczenia chorób wirusowych, natka pietruszki - jedna z najlepszych źródeł witaminy C ( już jedna łyżka posiekanej natki zapewni nam całodniową normę tej witaminy) czy pestki dyni - źródło magnezu, cynku i żelaza.

Wiedziałeś że..

Obecna w pestkach dyni witamina E wywiera korzystny wpływ na płodność i produkcję oraz jakość plemników. Pestki dyni to bogate źródło cynku, który poprawia sprawność seksualną mężczyzn. Niedobór tego składnika może prowadzić do obniżenia stężenia testosteronu, zmniejszenia ilości nasienia i plemników oraz obniżenia ich żywotności.

ALERGENY

Produkt może zawierać: orzechy ziemne, inne orzechy, mleko, sezam, dwutlenek siarki oraz gluten.

Przechowywanie

Ze względu na wysokie stężenie tłuszczu w pestkach dyni, zalecane jest przechowywać je w lodówce (w temperaturze poniżej 5°C). W przeciwnym razie mogą zjełczeć.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Wartość odżywcza

100 g

1 garść (ok. 25 g)

Wartość energetyczna

2390 kJ/ 577 kcal

618 kJ/ 149 kcal

Tłuszcz

46 g

12 g

- w tym kwasy tł. nasycone

8,5 g

2,1 g

Węglowodany

13 g

3,3 g

- w tym cukry

11 g

2,8 g

Błonnik

5,3 g

1,3 g

Białko

25 g

6,4 g

Sól

0,01 g

0,001 g

OPAKOWANIE

Opakowanie posiada strunę umożliwiającą wielokrotne otwieranie i szczelne zamykanie opakowania.

Powiązane produkty