logo

Jak stosować kurkumę

Jak stosować kurkumę

Kurkuma

Kurkuma to nic innego jak przyprawa, która pochodzi z Indii. Wytwarzana jest z korzenia ostryżu. Korzeń można spożywać zarówno na surowo jak i formie suszonej. Smak kurkumy jest wyrazisty, charakteryzujący azjatyckie potrawy. Kurkuma jest nie tylko znana jako przyprawa ale również jako produkt w leczeniu dolegliwości żołądkowych i chorób skórnych. Zawarta w kurkumie kurkumina działa jak naturalny antybiotyk. Pomaga zwalczyć wiele chorobotwórczych bakterii, wirusów.

Jak stosować kurkumę?

Podczas infekcji górnych dróg oddechowych, warto pić odżywczy napar z kurkumy z dodatkiem imbiru, cytryny i miodu.

Tradycyjny napar na przeziębienie

  • małe kłącze kurkumy (lub 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku)
  • 2 cm korzeń imbiru
  • sok z połowy cytryny
  • miód do smaku
  • odrobina pieprzu (dlaczego? Spożywanie kurkumy z pieprzem znacznie zwiększa przyswajalność kurkuminy)

Przygotowanie:

Kłącza obieramy i kroimy na cienkie plasterki dodajemy do kubka razem z odrobiną pieprzu i zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą. Czekamy chwilę, po czym dodajemy sok z cytryny i miód. Chcąc wzmocnić działanie naparu, pokrojone kłącza z pieprzem dodajemy do garnuszka i gotujemy kilka minut (ważne, żeby nie doprowadzić do zagotowania!). Przelewany do kubka, gdy lekko ostygnie, dodajemy miód i sok z cytryny.

Kurkumę możemy również stosować jako produkt przyspieszający gojenie się ran zewnętrznych, dzięki właściwością przeciwzapalnym rana, która pojawiła się na skutek skaleczenia posypana kurkumą przyspieszy swoje gojenie.

Przyprawa ta również może pomóc osobom z problemami z trądzikiem.

1/4 łyżeczki kurkumy możemy dodawać do domowych maseczek z glinką, chcąc wzmocnić jej działanie przeciwzapalne.

Spożywanie kurkumy wzmaga procesy metaboliczne,co sprzyja na utracie niechcianej wagi.

Zupa z czerwonej soczewicy z kurkumą

Składniki:

  • 25 g Cebuli
  • 2 g Czosnku
  • 5 ml Oliwy z oliwek
  • 10 g Pietruszki, liście
  • 170 g Pomidorów
  • 1 g Kurkumy, mielonej
  • 1 g Pieprzu czarnego
  • 1 g Soli białej
  • 50 g Włoszczyzny krojonej w paski
  • 30 g Soczewicy czerwonej, surowej

Sposób przygotowania

Warzywa umyć. Pomidor sparzyć i obrać ze skóry. W rondelku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Wlać 1 szklankę wody, dodać pokrojoną włoszczyznę, opłukaną soczewicę i pokrojony w kostkę pomidor. Całość gotować pod przykryciem ok. 40 minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą. Podawać z posypaną pietruszką.

Przeciwskazania

Kurkuma mimo wielu zalet nie jest zalecna dla każdej osoby. Nie należy stosować jej jeśli zażywamy leki przeciwzakrzepwowe oraz u kobiet w ciąży.

Dzienna dawka:

  • korzeń świeży: 1,5 – 2 g na dobę
  • sproszkowany korzeń: 1 – 2 g na dobę
  • kapsułki z kurkumą: 400 mg trzy razy dziennie
  • nalewka: 20 kropli trzy razy dziennie

Powiązane produkty