-
Zalety tapioki 13.06.2024Kawa vs matcha – 4 różnice 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną w domu? 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną dla zdrowia? 13.06.2024
DOMOWY POPCORN-ZDROWA PRZEKĄSKA
04.01.2023Popcorn jest przekąską, bez której większość z nas nie wyobraża sobie seansu filmowego. Powstaje w wyniku obróbki termicznej odpowiednio wyselekcjonowanych ziaren kukurydzy. W wyniku prażenia w wysokiej temperaturze w ziarnach dochodzi do rozpęcznienia, woda zamienia się w parę wodną i powoduje wyrzucenie bielma na zewnątrz. W taki sposób otrzymujemy popcorn. Należy podkreślić, że nie z każdej odmiany kukurydzy uda się go zrobić. Do przygotowania tej przekąski służy specjalna odmiana tzw. kukurydzy pękającej, pochodzącej z Meksyku. Należy dokonywać świadomego zakupu kukurydzy na popcorn mając na uwadze sposób jej uprawy. Warto wybierać ziarna z upraw ekologicznych, ponieważ mogą znajdować się w nich pozostałości pestycydów, a jak wiadomo mają one negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Popcorn niesłusznie zyskał miano niezdrowej kalorycznej przekąski. Nie jest to do końca prawda; za negatywne właściwości odpowiadają dodatki i sposób przygotowania, a nie sam produkt. Popcorn jest źródłem wielu cennych składników m.in. błonnika, który wspiera trawienie i odpowiednią pracę jelit. Zawiera także polifenole mające silne właściwości antyoksydacyjne, czyli działające anty nowotworowo, przeciwmiażdżycowo i przeciwzapalnie oraz spowalniając procesy starzenia. Należy także wspomnieć, że prażona kukurydza ma wysoki indeks glikemiczny i powinny brać to pod uwagę szczególnie osoby cierpiące na insulinooporność oraz cukrzycę. Oznacza to, że spożycie popcornu powoduje powstanie wysokiego poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie wydzielanie insuliny. Długo utrzymujące się stężenie insuliny we krwi może spowodować, że tkanki organizmu przestaną na nią odpowiednio reagować, co w konsekwencji może doprowadzić do zaburzeń gospodarki hormonalnej. Wysokie stężenie insuliny może także utrudniać spalanie tkanki tłuszczowej. Jeśli chodzi o wartość odżywczą popcornu, to w 100 g przekąski niedoprawionej solą i przygotowanej bez tłuszczu znajdziemy: około 360 kcal, tłuszcz 4,3 g, węglowodany 74 g w tym błonnik 13 g, białko 11 g, ponadto żelazo, magnez i wapń. Oczywiście gotowy produkt z półek sklepowych ma zdecydowanie większą kaloryczność za sprawą przygotowania na oleju oraz dodatku tłuszczu czy cukru. To prawdziwe bomby kaloryczne. Ponadto warto unikać paczkowanych ziaren gotowych do przygotowania w mikrofali. Swój maślany smak zawdzięczają substancji chemicznej o nazwie diacetyl, która nie jest obojętna dla naszego organizmu. Są obecnie badania potwierdzające jej negatywne działanie głównie na układ nerwowy i oddechowy. Taki gotowy popcorn jest także produkowany z użyciem uwodornionych olejów bogatych w tłuszcze typu trans, które znacząco wpływają na ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych.
Najzdrowszym rozwiązaniem będzie przygotowanie domowego popcornu, dzięki temu będziemy mieć wpływ na kaloryczność przekąski oraz dodatki. Ziarna kukurydzy możemy uprażyć w naczyniu z dodatkiem oleju lub w kuchence mikrofalowej. Dobrym rozwiązaniem są też dostępne w sprzedaży automaty do popcornu, który umożliwia przygotowanie przekąski bez dodatku tłuszczu. Aby urozmaicić smak, możemy dodać masło, przyprawy lub zioła. Możemy także przygotować popcorn na słodko dodając roztopioną czekoladę lub polewając karmelem. Prażona kukurydza świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup typu krem zamiast grzanek.
Podsumowując, popcorn jest smaczną, bardzo prostą w przygotowaniu i zdrową przekąską. Warto pokusić się o przygotowanie jej w zaciszu własnej kuchni, będziemy mieć wtedy gwarancję jej zdrowego składu. Z pewnością będzie miłym dodatkiem do rodzinnej imprezy lub wspólnego seansu filmowego.
Powiązane produkty