Żurawina suszona cała całojagodowa 1kg
  • Żurawina suszona cała całojagodowa 1kg

Żurawina suszona cała całojagodowa 1kg

Nobody has posted a review yet
zł31.80

(zł31.80 1kg)

Tax included

Suszona żurawina zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo

Ilość

tag_faces 2 points in the loyalty program

ŻURAWINA CAŁA SUSZONA 1kg

całe jagody żurawiny, suszone

Suszona żurawina charakteryzuje się intensywnym, lekko kwaskowatym i jednocześnie słodkim smakiem, dzięki czemu nadaje potrawom wyjątkowego charakteru. Może być spożywana jako przekąską, dodawana do musli, owsianki, sałatek lub pieczeni mięsnej. Z powodzeniem sprawdzi w wypiekach, takich jak ciasta i ciasteczka. Ponadto, może stanowić składnik wielu sosów i dżemów, zwłaszcza w kuchni amerykańskiej, gdzie jest tradycyjnie serwowana do mięsa, szczególnie do pieczonej kaczki czy indyka. Żurawina suszona nie tylko dodaje smaku potrawom, ale także jest źródłem cennych składników, takich jak błonnik, który może pomóc w zapobieganiu zaparciom i utrzymaniu prawidłowej równowagi bakteryjnej w jelitach. Stanowi ona również bogactwo antyoksydantów, substancji pomagających w zwalczaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych między innymi za starzenie się organizmu. Żurawina jest znana przede wszystkim z potencjalnych korzyści zdrowotnych, takich jak wsparcie dla układu moczowego i zdrowia serca.

Przepis na sałatkę z pieczonym indykiem i żurawiną

Składniki

  • 250 g piersi z indyka
  • przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
  • 1 jabłko
  • garść orzechów włoskich
  • 2 garści szpinaku
  • garść suszonej żurawiny
  • składniki na sos: łyżeczka miodu, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz, sól, czosnek granulowany, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie: Pierś z indyka delikatnie opłukać, a następnie dokładnie osuszyć. Posmarować ją oliwą z oliwek i obtoczyć w mieszance aromatycznych przypraw do mięsa. Przyprawioną pierś piec w małym, szczelnie zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez około 30 minut. Do miski wrzucić świeży szpinak, plastry jabłka, paski upieczonego i wystudzonego mięsa, żurawinę oraz drobno posiekane orzechy. Wymieszać wszystkie składniki na sos i równomiernie polać nim sałatkę.

ŻURAWINA CAŁA OD SŁODKIE ZDROWIE

Składniki: suszona żurawina, cukier, olej słonecznikowy

Sposób przygotowania: 2 płaskie łyżeczki wymieszać z wodą lub sokiem. Stosować raz dziennie.

Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [USA(US), Kanada(CA)]

Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.

Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartość odżywcza W 100 g
Wartość energetyczna 1288 kJ/ 308 kcal
Tłuszcz 1,1 g
- w tym kwasy tł. nasycone 0,1 g
Węglowodany 82,8 g
- w tym cukry 72,6 g
Błonnik 5,3 g
Białko 0,2 g
Sól 0,01 g

*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)

Data sheet

Weight
1kg

Specific References

 Reviews

Be the first to write your review !