Żurawina suszona cała całojagodowa 1kg
(zł31.80 1kg)
Suszona żurawina zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo
ŻURAWINA CAŁA SUSZONA 1kg
całe jagody żurawiny, suszone
Suszona żurawina charakteryzuje się intensywnym, lekko kwaskowatym i jednocześnie słodkim smakiem, dzięki czemu nadaje potrawom wyjątkowego charakteru. Może być spożywana jako przekąską, dodawana do musli, owsianki, sałatek lub pieczeni mięsnej. Z powodzeniem sprawdzi w wypiekach, takich jak ciasta i ciasteczka. Ponadto, może stanowić składnik wielu sosów i dżemów, zwłaszcza w kuchni amerykańskiej, gdzie jest tradycyjnie serwowana do mięsa, szczególnie do pieczonej kaczki czy indyka. Żurawina suszona nie tylko dodaje smaku potrawom, ale także jest źródłem cennych składników, takich jak błonnik, który może pomóc w zapobieganiu zaparciom i utrzymaniu prawidłowej równowagi bakteryjnej w jelitach. Stanowi ona również bogactwo antyoksydantów, substancji pomagających w zwalczaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych między innymi za starzenie się organizmu. Żurawina jest znana przede wszystkim z potencjalnych korzyści zdrowotnych, takich jak wsparcie dla układu moczowego i zdrowia serca.
Przepis na sałatkę z pieczonym indykiem i żurawiną
Składniki
- 250 g piersi z indyka
- przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
- 1 jabłko
- garść orzechów włoskich
- 2 garści szpinaku
- garść suszonej żurawiny
- składniki na sos: łyżeczka miodu, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz, sól, czosnek granulowany, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie: Pierś z indyka delikatnie opłukać, a następnie dokładnie osuszyć. Posmarować ją oliwą z oliwek i obtoczyć w mieszance aromatycznych przypraw do mięsa. Przyprawioną pierś piec w małym, szczelnie zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez około 30 minut. Do miski wrzucić świeży szpinak, plastry jabłka, paski upieczonego i wystudzonego mięsa, żurawinę oraz drobno posiekane orzechy. Wymieszać wszystkie składniki na sos i równomiernie polać nim sałatkę.
ŻURAWINA CAŁA OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: suszona żurawina, cukier, olej słonecznikowy
Sposób przygotowania: 2 płaskie łyżeczki wymieszać z wodą lub sokiem. Stosować raz dziennie.
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [USA(US), Kanada(CA)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza | W 100 g |
Wartość energetyczna | 1288 kJ/ 308 kcal |
Tłuszcz | 1,1 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 0,1 g |
Węglowodany | 82,8 g |
- w tym cukry | 72,6 g |
Błonnik | 5,3 g |
Białko | 0,2 g |
Sól | 0,01 g |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)