czekolada kulinarna
  • czekolada kulinarna

Czekolada kulinarna 100% 500g

Nobody has posted a review yet
zł144.90

(zł144.90 500g)

Tax included

Naturalna czekolada w kawałkach, ręcznie wyprodukowana prosto z ziarna kakao.

Ilość

tag_faces 7 points in the loyalty program

CZEKOLADA KULINARNA 100% 500g

czysta, bez dodatków

Prawdziwa, ciemna czekolada, która wprost rozpływa się w ustach. Powstaje z wyselekcjonowanych ziaren kakaowca, które Manufaktura Czekolady sama sprowadza do kraju. Czekolada sprzedawana jest w formie nieregularnych kawałków, które można użyć bezpośrednio do wypieku ciasta. Ułatwia również przygotowanie czekolady do picia na gorąco, stanowi także świetną bazę do wykonania sosu. Nadaje się do spożycia również bez wcześniejszej obróbki termicznej.

WŁAŚCIWOŚCI

  • Pomaga w myśleniu. Zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy, np. pirazynę. Dlatego kilka kostek gorzkiej czekolady może rozjaśnić nam umysł, poprawić koncentrację, pamięć, czas reakcji i ułatwić rozwiązywanie problemów. W związku z takim działaniem czekolady niektóre dzieci mogą być nadmiernie pobudzone oraz mieć kłopoty z zaśnięciem.
  • Dodaje energii. Ma najwięcej spośród czekolad węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza, ale nie zawiera (albo niewiele) cukru! Specjaliści uważają ją za najlepiej przyswajalne, skoncentrowane źródło energii. Dobrze mieć taką "bombę energetyczną" w plecaku, wybierając się na wędrówkę czy trening. Gdy zupełnie opadniesz z sił, na pewno postawi cię na nogi.
  • Zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Okazało się, że ziarna kakaowe są dosłownie "napakowane" flawonoidami. Te naturalne substancje hamują procesy utleniania "złego" cholesterolu, chroniąc nas przed miażdżycą i nowotworami. Pomagają zwalczyć infekcje, regulują właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych oraz "pilnują", żeby płytki krwi nie zlepiały się, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu.
  • Wzmacnia serce. Zawarte w ziarnie kakaowym polifenole obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca. Holenderscy naukowcy dowiedli, że osoby, które regularnie jedzą (albo piją) czarną czekoladę, 50 proc. rzadziej umierają na zawał.
  • Filtruje nerki. Dzięki dużej zawartości alkaloidu teobrominy pobudza pracę nerek i jako łagodny środek moczopędny znakomicie je oczyszcza. To ważna informacja dla osób, które mają skłonność do infekcji dróg moczowych.
  • Łagodzi kaszel. Ostatnio naukowcy odkryli, że teobromina skuteczniej hamuje kaszel niż stosowana do tej pory kodeina i nie wywołuje uczucia senności. Spróbujmy zatem ratować się gorzką czekoladą, gdy złapie nas przeziębienie.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Wartości odżywcze produktu w 100 g

Wartość energetyczna 2855 kJ / 682 kcal

Tłuszcze 55 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 36 g

Węglowodany 32 g

- w tym cukry 0,0 g

Błonnik 4,5 g

Białko 14 g

Sól* 0,00 g

*Zawartość soli wynika wyłącznie z naturalnej zawartości sodu w produkcie

CZEKOLADA OD MANUFAKTURY CZEKOLADY

Składniki: prażone ziarno kakao z Wenezueli (100%). Masa kakaowa min. 100%

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Producent: Manufaktura Czekolady

Masa netto 500g




Data sheet

Weight
1kg

Specific References

 Reviews

Be the first to write your review !