Ksylitol jest idealnym zamiennikiem dla cukru białego rafinowanego, ponieważ jest pozbawiony niemal wszystkich jego wad. Ksylitol jest w pełni naturalny. Możemy go spotkać w wielu warzywach i owocach w niewielkich ilościach a także w drzewach (np. w brzozie). Jego największymi zaletami są jego niski indeks glikemiczny (IG=7), uniemożliwianie bakteriom próchnicowym do wywołania próchnicy (zmienia on pH w jamie ustnej na niekorzystne dla bakterii), oraz jego wartość energetyczna jest o około 40% mniejsza od sacharozy. Dzięki temu ksylitol nie będzie wywoływać nagłych soków poziomu glukozy we krwi, co szczególnie jest ważne dla diabetyków. Także nie będzie dostarczał tak dużej ilości kalorii jak cukier biały. Dlatego jest on polecany także dla osób kontrolujących wagę ciała, lub dla osób chcących zredukować swoją wagę ciała.
Na rynku można spotkać dwa rodzaje ksylitolu: fiński ksylitol, oraz chiński ksylitol. Mimo sporej różnicy cenowej między nimi należy pamiętać że ten pochodzący z Finlandii jest produkowany z drzew brzozy, a pochodzący z Chin produkowany jest z kukurydzy modyfikowanej genetycznie. Dlatego u Nas w sklepie internetowym zakupią Państwo prawdziwy fiński ksylitol, produkowany przez fińską firmę Danisco - jedyną w Europie zajmującą się wytwarzaniem ksylitolu. Jesteśmy bezpośrednim dystrybutorem, możemy wiec zaofertować najlepszą cenę na rynku.
Ksylitol może stosować każdy bez względu na wiek. Jednak należy go stopniowo wprowadzać do diety. Najlepiej będzie zaczynać od 1-3 łyżeczek dziennie. Zbyt szybkie wprowadzenie dużej ilości ksylitolu będzie mogło poskutkować efektem przeczyszczającym.