Fiński ksylitol - cukier brzozowy

Ksylitol fiński

Ksylitol, powszechnie znany też pod nazwą cukier brzozowy, wygląda i smakuje jak cukier rafinowany, ale dostarcza o wiele mniej kalorii. Zyskał uznanie jako dietetyczny słodzik, świetnie sprawdzając się w fit-deserach czy codziennej diecie cukrzyków. Co więcej, wykazuje on pewne prozdrowotne właściwości.

W naszym sklepie kupisz oryginalny, naturalny ksylitol fiński.

Właściwości ksylitolu

Ksylitol naturalnie w niewielkiej ilości występuje w owocach, ale pozyskiwać zaczęto go z kory brzozy. Stanowi on zdrowszą alternatywę dla cukru rafinowanego i jest chętnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym do produkcji słodyczy bez dodatku cukru.

Jakie właściwości wpływają na to, że stał się jednym z najpopularniejszych słodzików? Przede wszystkim:

  • ● 1 g dostarcza 2,4 kcal, czyli o ok. 60% mniej niż zwykły cukier,
  • ● jednocześnie wykazuje zbliżony poziom słodkości,
  • ● ma niski indeks glikemiczny (8), a do jego metabolizowania nie jest wykorzystywana insulina (może być bezpiecznie spożywany przez diabetyków).

Ponadto ksylitol działa przeciwpróchniczo oraz odświeża oddech, dlatego często można go znaleźć w pastach do zębów dla dzieci, płynach do higieny jamy ustnej oraz gumach do żucia.

Dlaczego fiński?

Ksylitol, z uwagi na swoje właściwości, bardzo szybko zyskał na popularności, przez co producenci zaczęli szukać alternatywnych sposobów jego pozyskiwania. W Chinach zaczęto wykorzystywać do tego kukurydzę. Proces ten jest znacznie wydajniejszy i tańszy, ale niestety negatywnie wpływa na środowisko naturalne, a uzyskany w ten sposób ksylitol cechuje się gorszą jakością.

Fińskie pochodzenie ksylitolu to gwarancja, że został on pozyskany tradycyjną metodą z kory brzozy. Jesteśmy bezpośrednim dystrybutorem w 100% oryginalnego i naturalnego surowca, produkowanego przez fińską firmę Danisco – i tylko taki produkt znajdziesz w naszej ofercie.

Jak wykorzystać ksylitol fiński?

Ksylitol w kuchni sprawdza się tak samo dobrze, jak rafinowany cukier i można zastępować go w proporcji 1:1. Śmiało wykorzystaj go do słodzenia napojów, deserów, wypieków. Choć oferuje równie słodki smak, to jest zdecydowanie zdrowszym wyborem.

Poza wspomnianą niższą kalorycznością i niskim IG wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo oraz stymuluje wchłanianie wapnia.

Aby w pełni korzystać z pozytywnych właściwości cukru brzozowego, kupuj go tylko w wiarygodnych sklepach. Stawiaj na naturalny i bezpieczny surowiec – oryginalny ksylitol fiński.

O tym pamiętaj

Jeżeli dopiero zaczynasz zapoznawać się z ksylitolem, wprowadzaj go do swojej diety stopniowo, zaczynając od 1 łyżeczki dziennie. Zbyt duże spożycie, zwłaszcza pierwszorazowe, może powodować wzdęcia i rozwolnienie.

Jesteś właścicielem psa? Pamiętaj, że ksylitol jest dla niego bardzo niebezpieczny! Zaledwie pół łyżeczki wystarczy, by doprowadzić do głębokiej hipoglikemii i uszkodzenia wątroby, a to z kolei może zakończyć się śmiercią czworonoga.