Olej kokosowy

Olej kokosowy

Olej kokosowy już od kilku lat cieszy się uznaniem na całym świecie, głównie wśród osób przebywających na diecie, sportowców oraz poszukujących ciekawych rozwiązań w kuchni. Ceniony jest przede wszystkim z uwagi na zawartość średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT). W naszym sklepie kupisz olej kokosowy nierafinowany lub oczyszczony – naturalny i najwyższej jakości.

Właściwości

Pozyskiwany z kokosa tłuszcz charakteryzuje się białym kolorem i przyjemnym aromatem. W odróżnieniu od innych olejów roślinnych, w temperaturze pokojowej przyjmuje postać stałą i dopiero pod wpływem ciepła zamienia się w ciecz. Nie ulega szybkiemu psuciu, dzięki czemu po otwarciu może być przechowywany nawet przez rok.

Dostępne są dwie wersje produktu – olej rafinowany i nierafinowany. Odróżnia je przebieg procesu tłoczenia, a w rezultacie odmienne właściwości.

1. Olej kokosowy rafinowany – w tej metodzie tłuszcz jest filtrowany i oczyszczany, a także pozbawiany smaku i zapachu. Ma nieco ciemniejsze zabarwienie.

2. Olej kokosowy nierafinowany – powstaje w procesie tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowuje swoje wszystkie właściwości, w tym czysty biały kolor. Charakteryzuje się delikatnym zapachem i kokosowym smakiem.

Źródło popularnych MCT

Swoją popularność olej kokosowy zawdzięcza przede wszystkim obecności w składzie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych – znanych jako MCT. Wyróżniają się tym, że są szybko trawione i wchłaniane, przez co stanowią szybkie oraz stabilne źródło energii. Tę cechę wykorzystują np. sportowcy, stosując oleje MCT jako przekąskę przedtreningową.

Jako że tłuszcze MCT są niemal od razu przekształcane w energię, nie odkładają się w tkance tłuszczowej (oczywiście przy spożyciu rozsądnych ilości). To właśnie dlatego po olej kokosowy chętnie sięgają osoby odchudzające się.

Olej kokosowy a smażenie

Tłuszcz kokosowy bardzo dobrze nadaje się do smażenia, ponieważ składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Są to związki bardzo stabilne termicznie, co oznacza, że nie zmieniają swojej struktury pod wpływem wysokiej temperatury. Ponadto olej ten posiada wysoki punkt dymienia.

Warto wybierać go zamiast tłuszczów zwierzęcych – masła czy smalcu. Choć z olejem kokosowym łączy je wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, to dodatkowo zawierają cholesterol, który dostarczany do organizmu w nadmiarze zwiększa ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia. Olej kokosowy nie ma w swoim składzie cholesterolu.

Nie tylko w kuchni

Co ciekawe, olej kokosowy doskonale sprawdza się nie tylko w kuchni. Dzięki wyjątkowym właściwościom zyskał niemałe uznanie w branży kosmetycznej. Świetnie nawilża, zarówno skórę, jak i włosy. Może także przynosić ulgę w stanach zapalnych i działać przeciwbakteryjnie.

Podsumowując – warto zaopatrzyć się w słoik naturalnego oleju kokosowego. Wykorzystasz go i do pysznych dań czy wypieków, i do domowych zabiegów pielęgnacyjnych!