Superfoods

Superfoods

Pełne witamin, minerałów i substancji biologicznie czynnych – superfoods to skarbnica tego, co najlepsze dla zdrowia! Oferujemy produkty, które uzupełnią Twoją dietę we wszelkie niezbędne składniki. Kupisz u nas wyłącznie czyste surowce bez żadnych zbędnych dodatków, pochodzące z wiarygodnych źródeł.

Wyjątkowo cenne

Do grupy superfoods zalicza się nieprzetworzoną i w pełni naturalną żywność, która wyróżnia się ponadprzeciętną wartością odżywczą, przez co pozytywnie oddziałuje na zdrowie. Produkty z tej kategorii dostarczają m.in.:

  • zdrowe tłuszcze, w tym kwasy omega-3, niezbędne w wielu procesach życiowych, jak prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – np. orzechy, masło orzechowe, pestki;
  • witaminy, których niedobory mogą powodować nieprzyjemne, a nawet groźne dolegliwości – np. witamina C w aceroli czy dzikiej róży;
  • naturalne antyoksydanty, zapobiegające starzeniu się i nowotworzeniu komórek – np. suszone owoce, orzechy;
  • a ponadto także: rzadkie aminokwasy, białko, błonnik pokarmowy, mikro- i makroelementy.

Nasiona chia

Nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej szturmem podbiły rynek dietetycznej i zdrowej żywności. Wyróżniają się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a ponadto dostarczają też białko, błonnik pokarmowy, naturalne przeciwutleniacze, witaminy E, B1 i B3, cynk, magnez, żelazo, wapń, fosfor.

Nasiona są bardzo uniwersalne i łatwe do wkomponowania w codzienne posiłki. Zarówno w całości, jak i zmielone dodaje się je do pieczywa, koktajli, owsianek, past kanapkowych, sałatek, twarożków itp. Popularne jest również przygotowywanie z nich różnego rodzaju puddingów.

Chlorella i spirulina

Chlorella i spirulina są przedstawicielkami glonów i alg. Ich cenny skład (bogaty m.in. w aminokwasy oraz silne antyoksydanty) przekłada się na szczególne oddziaływanie prozdrowotne, przez co stały się popularnym superfoods. Występują w formie sproszkowanej lub w postaci tabletek.

Spożywanie chlorelli i/lub spiruliny wpływa korzystnie m.in. na:

  • wsparcie pracy detoksykacyjnej wątroby i jelit,
  • wzmacnianie odporności na infekcje,
  • poprawę pamięci i koncentracji,
  • obniżenie stężenia cholesterolu we krwi.

Polskie superfoods

Wśród wielu popularnych produktów nie brakuje również cennych surowców, pochodzących z polskich upraw. Okazuje się więc, że wcale nie trzeba daleko szukać, aby znaleźć żywność o wyjątkowo cennym składzie!

  • Młody jęczmień – obniża cholesterol i poposiłkową glikemię, działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność, a nawet redukuje skutki przewlekłego stresu. Cechuje się świetnym składem aminokwasowym i całym wachlarzem dostarczanych witamin – A, E, C, K i z grupy B. Dostarcza także ważnych pierwiastków śladowych, w tym selen, chrom i mangan.
  • Morwa biała – z uwagi na wysoką zawartość naturalnych antyoksydantów, wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Ponadto stabilizuje stężenie glukozy we krwi, reguluje rytm wypróżnień, działa przeciwgorączkowo i moczopędnie.
  • Warto też zwrócić uwagę na dziką różę, słonecznik, pestki dyni orzechy włoskie i laskowe, siemię lniane czy suszone śliwki!