Orzechy

Orzechy

Orzechy sprawdzają się świetnie jako przekąska lub dodatek do wypieków czy owsianek. Już niewielka ilość podnosi wartość odżywczą, a także energetyczną posiłku. Są pełne witamin, minerałów i innych bioaktywnych substancji. W naszym sklepie znajdziesz nie tylko orzechy, ale i pyszne pasty, masła, kremy.

Samo zdrowie

Czy warto jeść orzechy? Oczywiście, że tak! To wspaniały produkt, dostarczający makro- i mikroskładników niezbędnych dla zachowania zdrowia i pełnej sprawności. Są bardzo pożywne oraz smaczne. Składy i wartość odżywcza różni się w zależności od rodzaju, ale tym, co łączy wszystkie orzechy jest wysoka zawartość:

  • Tłuszczu – tego „dobrego”, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6. To bardzo ważny składnik dla organizmu, wpływa m.in. na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Regularne jedzenie orzechów polepszy pamięć i koncentrację.
  • Naturalnych antyoksydantów (np. polifenoli, flawonoidów), które działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo.
  • Steroli roślinnych – związków o udowodnionym działaniu obniżającym wchłanianie i zwiększającym wydalanie cholesterolu.
  • Kwas foliowy – jego niedobór jest częstym powodem anemii. Dodatkowo to niezwykle ważny składnik w pierwszym etapie ciąży, więc warto wprowadzić orzechy do diety podczas starań o dziecko.
  • Witaminy – przede wszystkim witaminę E i pozostałe witaminy z grupy B.
  • Makroelementy – żelazo, wapń, magnez, fosfor.
  • Mikroelementy – selen, cynk, miedź, mangan.
  • Błonnik pokarmowy (korzystnie wpływa na pracę jelit) oraz białko.

Bogaty wybór

Prezentujemy szeroką ofertę najbardziej popularnych odmian orzechów, pochodzących od sprawdzonych producentów z krajów, które specjalizują się w uprawie danego surowca. W naszym sklepie internetowym kupisz:

  • orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowca, pekan, piniowe, makadamia,
  • pistacje i orzeszki ziemne,
  • migdały,
  • masła i kremy orzechowe.

Jedz orzechy!

Regularne wzbogacenie jadłospisu w orzechy, czyli dostarczanie do organizmu wielu cennych substancji wpływa m.in. na poprawę profilu lipidowego, zmniejszenie stężenia glukozy we krwi czy lepsze funkcjonowanie niektórych układów, a w efekcie prewencję licznych chorób. Obniża ryzyko rozwinięcia:

  • cukrzycy,
  • nadciśnienia tętniczego,
  • miażdżycy,
  • hipercholesterolemii,
  • nowotworów,
  • choroby Alzheimera,
  • otyłości,
  • osteoporozy,
  • chorób układu krążenia.

Warto pamiętać

Pamiętaj, o tym, że:

1. Najlepsze jest jedzenie orzechów na surowo. Każda obróbka termiczna (smażenie, prażenie, pieczenie) obniża zawartość związków bioaktywnych.

2. Orzechy cechują się wysoką wartością kaloryczną, ponieważ składają się przede wszystkim z tłuszczów. W zależności od rodzaju jest to od 45 do nawet 80%. Garść orzechów włoskich lub laskowych (ok. 30 g) dostarcza 200 kcal. Należy więc spożywać produkt w małej porcji.

3. Zbyt duża ilość orzechów zjedzona na raz wiąże się nie tylko z wysoką kalorycznością, ale może też spowodować obciążenie układu pokarmowego – wystąpi uczucie ciężkości, wzdęcia, ból brzucha, biegunka.