Przyprawy

Początki stosowania przypraw datuje się na rok 700 p.n.e. Były one cennym surowcem, stanowiły wartościowy towar w handlu wymiennym, były używane przez magów i rytualistów do sporządzania czarodziejskich eliksirów i mieszanek.

Najczęściej pod nazwą przyprawy kryją się rozmaite dodatki do potraw pochodzenia roślinnego używane w postaci świeżej lub przetworzonej (suszone, liofilizowane, mrożone). Ze względu na dość dużo ilość można je podzielić na kilka grup:

  • przyprawy ziołowe (np. czosnek niedźwiedzi)
  • warzywne
  • przyprawy korzenne np. kurkuma, pieprz
  • mieszanki przyprawowe-są to gotowe kompozycje odpowiednich surowców roślinnych gotowych do użycia jak np. curry

Głównym zadaniem przypraw jest podkreślenie oraz wydobycie smaku i aromatu potraw. Poprawiają odczucia sensoryczne spożywanych dań. Zawdzięczają to głównie zawartym olejkom eterycznym, które decydują o delikatnym smaku i aromacie. Dzięki zawartości substancji hamujących rozwój bakterii oraz procesy oksydacyjne mogą przedłużyć świeżość potraw. Wpływają korzystnie na nasz nastrój i samopoczucie. Potwierdzono wiele prozdrowotnych właściwości przypraw. Posiadają szerokie działanie terapeutyczne, dzięki właściwościom antybakteryjnym, przeciwzapalnym, przeciwutleniającym oraz hamującym aktywność wolnych rodników. Zawdzięczają to głównie zawartości m.in. garbników, olejków eterycznych oraz soli mineralnych. Związki te wpływają korzystnie m.in. na prace układu pokarmowego głównie przez pobudzenie wydzielania soków trawiennych. Z tego względu warto mieć na uwadze odpowiednie komponowanie przypraw i np. posiłki ciężkostrawne wzbogacać tymi, które będą wsparciem dla żołądka i jelit (kurkuma, pieprz, czosnek niedźwiedzi).

Należy również wspomnieć o tym, że odpowiednie przyprawianie potraw to nie lada sztuka. Trzeba wiedzieć jakie smaki pasują do siebie, aby nie zniszczyć smaku dania. Delikatniejsze przyprawy można używać w większych ilościach a te bardziej wyraziste i ostre należy dodawać z rozwagą. Należy także pamiętać o sekwencji dodawania przypraw: te o działaniu pobudzającym (pieprz) dodajemy tuż przed podaniem potrawy. Przyprawy o mocnym aromacie (czosnek) należy dodać na samym początku gotowania, aby danie mogą przejść ich zapachem.

Warto podkreślić, że przyprawy nawet z prostego dania mogą wydobyć unikalny bukiet smakowo-zapachowy. Poza tym mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Zdrowa dieta nie musi oznaczać na mdłych i nudnych posiłków. Włączenie przypraw do codziennej diety może przynieść określony efekt terapeutyczny oraz pomóc w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia.

W naszym sklepie internetowym znajdziecie wiele popularnych przypraw w bardzo dobrej jakości i cenie. Stale poszerzamy nasz asortyment przypraw.