Masła, pasty, kremy orzechowe

Masła i pasty orzechowe to produkty wytwarzane z nasion i orzechów. Swoją konsystencją przypominają masło krowie. Tradycyjne masło orzechowe wynalezione zostało w USA i zrobione jest z orzeszków arachidowych (m.in. ziemnych). Obecnie na rynku możemy znaleźć pasty z różnych orzechów np. migdałów, nerkowców, orzechów laskowych. 

Klasyczne masło orzechowe jest źródłem dobrych tłuszczów nienasyconych, które obniżają “zły” cholesterol LDL i podwyższają “dobry” HDL. Ponadto zawiera błonnik  pokarmowy regulujący wypróżnienia oraz wiele witamin i minerałów. Zawiera między innymi witaminę E i C, które są silnymi antyoksydantami. W swoim składzie ma również witaminy z grupy B, głównie B3 (in. niacyna), która dobrze wpływa na prawidłową pracę mózgu, układ krwionośny oraz obniża cholesterol. Masło orzechowe zawiera również potas, magnez i cynk. 

100g pasty z orzeszków ziemnych zawiera ok. 68 g tłuszczu, ok.  25g białka oraz niewielką ilość węglowodanów  ok. 10g. 

Stanowi doskonałe źródło energii w szczególności dla osób aktywnych fizycznie. Pomaga w dostarczeniu energii do treningu  i regeneracji mięśni po jego zakończeniu. Może być stosowane na diecie ketogenicznej ponieważ zawiera niewielka ilość węglowodanów. Jest również idealnym składnikiem diety wegańskiej, może posłużyć jako zamiennik masła czy serka na kanapki. 

W swoim smaku jest delikatne i słodkawe. Nadaje się zarówno do potraw słodkich  jak i słonych. Używane do smarowania pieczywa, naleśników, do wypieków, owsianek czy koktajli. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do sosów lub marynat. 

Wytwarzanie masła orzechowego polega na prażeniu orzechów w piecu w wysokiej temperaturze, a następnie szybkie ostudzenie, aby nie straciły zbyt wiele oleju. Po oczyszczeniu orzechy mieli się aż do powstania gładkiej konsystencji. 

Pasta z orzechów nerkowca posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Orzechy nerkowca są bogate w witaminę E, ale są również źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, potasu i żelaza. Masło jest delikatne w smaku, słodkawe i lekko mdłe. 

Pasta z migdałów jest bogata w białko roślinne zawiera go ok. 22 g/100g produktu.  Jest również źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych i witaminy E, korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Ponadto zawiera dużą ilość magnezu, przez co korzystnie wpływa na pracę mózgu i układu nerwowego. W swoim smaku jest nieco bardziej gorzkie niż masło z orzechów ziemnych czy nerkowca. 

Nasz sklep internetowy oferuje masło orzechowe zawierające 100% orzechów arachidowych bez dodatku soli, cukru, słodzików, barwników, konserwantów i oleju palmowego. Występuję  w różnych wariantach pojemnościowych (1kg, 900g i 500g) oraz w konsystencji  gładkiej (smooth) lub  z kawałkami orzechów (crunchy). 

W naszej ofercie znajdziecie również masła z orzechów nerkowca oraz migdałów, w pojemnościach 200 lub 500g. Wszystkie bez dodatków cukru, tłuszczu palmowego i konserwantów. 

Masła i pasty orzechowe należy przechowywać w temperaturze pokojowej Przechowywane w lodówce ciężko rozsmarować na produkcie, jednak może to przedłużyć jego trwałość. Masło orzechowe można przechowywać do pół roku po otwarciu.