Suszone owoce

Suszone owoce, bakalie

Owoce suszone to smaczne urozmaicenie zdrowej diety jak i pełnowartościowa przekąska. Możemy nimi zastąpić wysokokaloryczne smakołyki. Tak jak świeże owoce zawierają dużą dawkę naturalnego błonnika, składniki mineralne np. potas, magnez czy wapń oraz witaminy, które nie są tracone podczas procesu suszenia. W naszej ofercie posiadamy takie suszone owoce jak rodzynki, daktyle, figi, morele, śliwki suszone, żurawinę i jagody goji. Największą zaletą suszonych owoców jest przede wszystkim ich trwałość, możemy je spożywać przez cały rok. Cieszą się coraz większą popularnością jako forma przekąski czy dodatek do wielu dań. Najpopularniejsze owoce suszone to:

Daktyle to naturalnie słodkie owoce palmy daktylowej, które rosną m.in. w Afryce i Australii. Owoce te wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomagają pracę jelit. Na szczególną uwagę zasługuje również zawartość potasu, która chroni nas przed nadciśnieniem tętniczym. Znajduje się w nich dużo cukrów prostych, więc są świetnym źródłem energii. Mają wiele zastosowań w kuchni między innymi produkuje się z nich syrop daktylowy.

Rodzynki to suszone winogrona, które wpływają na zdrowie mózgu zapobiegając takim chorobom jak np. choroba Alzheimera. Co więcej posiadają witaminy z grupy B, które wpływają na kondycje włosów i paznokci. Rodzynki to również bardzo cenne źródło wapnia- składnika, który odpowiada za zdrowie kości i zębów. Rodzynki chętnie używane są w naszej kuchni do wypieków i owsianek.

Figi to najstarsze owoce uprawiane przez człowieka. Posiadają wiele cennych witamin i minerałów takich jak wapń i fosfor. W figach możemy znaleźć również antyoksydanty, które odpowiadają za opóźnianie procesów starzenia się komórek. Figi zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo naczyniowych, wszystko to dzięki kwasom omega 3 i omega 6, które zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

Morele suszone. W naszej ofercie wyróżniamy dwa rodzaje: niesiarkowane i siarkowane, które zachowują piękny, słoneczny kolor. Po morele warto sięgnąć, gdy mamy obniżoną odporność, bo zawierają one dużo witaminy C. Znajdziemy w nich również ważną dla nas witaminę A, która odpowiada za nieskazitelny wygląd skóry i wzrok. Morele poleca się także kobietom w okresie menopauzy oraz chorującym na osteoporozę. Ich zaletą jest również słodki smak i delikatność.

Śliwki suszone są zbawieniem na trawienie. Wiąże się to z dużą zawartością błonnika, który reguluje pracę jelit i ułatwia wypróżnianie. W suszonych śliwkach znajdziemy przeciwutleniacze, które działają anty nowotworowo i wpływają korzystnie na stan skóry. Dodatkowo zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy. Dzięki dużej zawartości żelaza i fosforu suszone śliwki są szczególnie polecanym składnikiem diety wegetariańskiej.

Żurawina suszona to przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C, która ma właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne. Wiele osób kojarzy ją również w kontekście leku na zakażenia dolnych dróg moczowych, bowiem dzięki swoim właściwościom leczniczym pomaga ograniczyć rozwój szkodliwych bakterii, dlatego warto stosować ją profilaktycznie.