Pestki i nasiona

Pestki i nasiona są jednymi z najzdrowszych i najbardziej wartościowych pod względem odżywczym przekąsek. Wynika to z faktu, że w małej objętości zawarta jest cała gama pełnowartościowych oraz prozdrowotnych substancji. Pestki i nasiona są produktami pochodzenia roślinnego.

Pełnią funkcję przetrwalnikową, czyli mają przeczekać, aż pojawią się korzystne warunki do kiełkowania. Substancje zapasowe zwarte w środku umożliwiają wzrost i rozwój nowej rośliny.

Nasiona i pestki są przede wszystkim bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Zawarta w nich witamina E wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Zapobiega skutkom tzw. stresu oksydacyjnego, którego wynikiem są m.in.: szybciej zachodzące procesy starzenia, rozwój komórek nowotworowych czy chorób układu krążenia. Wspomaga także pracę systemu immunologicznego i nerwowego. Pestki i nasiona zawierają także witaminy A, C, z grupy B oraz kwas foliowy, oraz składniki mineralne m.in.: magnez, potas, żelazo, cynk, wapń. Są również bogatym źródłem białka, w tym także istotnych aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.

Dobrą praktyką, jeśli chodzi o spożywanie pestek i nasion jest ich kilkugodzinne moczenie przez użyciem. Pozwala to na lepsze przyswajanie zawartych w nich substancji odżywczych oraz pozbycie się substancji antyodżywczych z ich powierzchni.

Pestki i nasiona mogą być zjadane zarówno na surowo jako przekąska, ale mogą również stanowić dodatek do potraw. Prażone mogą świetnie wzbogacić sałatki oraz zupy. Stanowią znakomity dodatek do deserów, ciast oraz pieczywa. Można z nich przyrządzić pyszne pasty kanapkowe do pieczywa, które będą stanowić zdrowy zamiennik tych przetworzonych z półek sklepowych.

Niezwykle istotnym aspektem mającym ważny wpływ na jakość zakupionych pestek i nasion jest sposób ich przechowywania. Należy umieścić je w suchym, chłodnym, zacienionym miejscu, najlepiej w szklanych słoikach lub pojemnikach. Promienie słoneczne, wilgoć oraz wysoka temperatura powodują utlenianie kwasów tłuszczowych oraz witamin, a przez to będą skracać ich okres przydatności do spożycia.

Pestki i nasiona są niewątpliwie uniwersalnym produktem spożywczym niewymagającym zaawansowanej obróbki mogą być spożywane na kilka sposobów albo stanowić dodatek do standardowych dań. Wybór różnych rodzajów pestek i nasion jest ogromny. Każdy znajdzie coś co w wyjątkowy sposób urozmaici i wzbogaci jego codzienną dietę.