Sól to nazwa zwyczajowa związku chemicznego chlorek sodu. Jest pozyskiwana z różnych źródeł, na największą skalę z kopalni, jednak może być także uzyskana poprzez odparowanie wody morskiej. Obecne pierwiastki śladowe oraz zanieczyszczenia mogą wpływać na jej kolor, skład oraz smak. Sól jest przyprawą i konserwantem, bez której nie wyobrażamy sobie codziennego życia. Dodanie soli do żywności potęguje aromat i smak, przez co potrawa jest odbierana jako smaczniejsza. Ponadto sól wpływa na odczuwanie innych smaków, jak np. smaku słodkiego, gorzkiego czy umami. Możemy ją znaleźć w praktycznie każdym produkcie spożywczym.
Według Światowej organizacji zdrowia (WHO) dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g dla osoby dorosłej oraz 1,9-3,75 g dla dzieci w zależności od wieku. Sól w diecie dostarcza sodu, który stanowi bardzo cenny mikroskładnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego odpowiedni poziom warunkuje prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi, a także odpowiednią pracę układu nerwowego oraz mięśniowego. Sód odpowiada za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej w organizmie. Obecnie istnieje kilka gatunków soli, które różnią się między sobą metodą pozyskiwania, a co za tym idzie właściwościami. Coraz bardziej na popularności zyskuje sól himalajska. Wydobywana jest u podnóży Himalajów w Pakistanie, ze starych i suchych pokładów, wolnych od zanieczyszczeń. Swoją różową charakterystyczną barwę zawdzięcza obecności tlenku żelaza. Ma bardziej słony smak niż sól kuchenna. Podobno to właśnie dzięki swoim właściwościom już od dawna stosowana jest w medycynie naturalnej w Pakistanie. Jest uznawana za jedną z najzdrowszych soli. Sól himalajska jest wydobywana ręcznie, nie jest poddawana procesowi oczyszczania i wybielania jak np. sól kuchenna, dzięki czemu nie zawiera szkodliwych związków, takich jak amoniak czy aluminium. Ponadto zawiera więcej związków mineralnych w porównaniu z innymi. W soli himalajskiej znajdziemy m.in.: potas, wapń, magnez, fosfor, chrom oraz żelazo. Należy podkreślić, że żadna sól nie będzie „zdrowa”, jeśli będzie spożywana w nadmiarze. Regularne spożywanie zbyt dużej ilości w diecie może wiązać się z: rozwojem nadciśnienia, zwiększonym ryzykiem udaru mózgu, kamicy nerkowej, niewydolności serca oraz zwiększoną podatnością na rozwój nowotworów. Obecnie na rynku jest wiele rodzajów soli. Produkty dostępne w naszych sklepie są wysokiej jakości, szczelne strunowe opakowania gwarantują prawidłowe przechowywanie i zachowanie właściwości. Sól powinna być przechowywana w suchym miejscu bez dostępu promieni słonecznych, jednak nie powinno się jej trzymać w metalowym opakowaniu.