Zamienniki cukru

Wiele osób na początku drogi do upragnionej sylwetki i zdrowego stylu życia zadaje sobie bardzo ważne pytanie: czym zastąpić cukier? Przed takim dylematem stoją również osoby, które, ze względu na swój stan zdrowia muszą znacznie ograniczyć jego spożycie np. te zmagające się z cukrzycą, czy insulinoopornością. Wiele badań potwierdza, że nadmierne spożycie cukru przyczynia się do powstawania otyłości, cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów.

Cukier ma bardzo wysoki indeks glikemiczny co oznacza, że po jego spożyciu znacznie wzrasta stężenie glukozy we krwi, a trzustka zostaje pobudzona do intensywnej pracy i wyrzutu insuliny. Ponadto jest pozbawiony substancji odżywczych, dostarcza szybko pustych kalorii i energii, ale na krótki okres. Zamienniki cukru są substancjami posiadającymi słodki smak, mogą być pochodzenia roślinnego (ksylitol, erytrytol) lub produkowane syntetycznie. Większość z nich posiada słodycz porównywalną z cukrem białym, ale w przeciwieństwie do niego nie powodują nagłych skoków glukozy, ze względu na to, że są inaczej metabolizowane w organizmie. Niektóre z nich posiadają także cenne właściwości jak np. ksylitol., który poza słodkim smakiem wykazuje także działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Ma to niebagatelne znaczenie, chociażby w profilaktyce próchnicy. Z racji tego, że ma inną budowę chemiczną niż zwykłe cukier nie jest metabolizowany przez baterie próchnicotwórcze i nie przyczynia się do ich namnażania. Ponadto jego spożycie powoduję zwiększone wydzielanie śliny, która w naturalny sposób oczyszcza zęby. Dokonując zakupu warto wybrać ksylitol fiński, który znajdziecie Państwo w ofercie naszego sklepu. Jest to produkt wysokiej jakości pozyskiwany w naturalny sposób z materiału drzewnego bez użycia syntetycznych środków. Co bardzo istotne do jego produkcji, w przeciwieństwie do np. ksylitolu chińskiego, nie używa się produktów modyfikowanych genetycznie.

Jeśli jesteśmy osobą będącą na diecie redukcyjnej i szukamy zamiennika cukru warto wybrać erytrol (erytrytol). Nie dostarcza on praktycznie żadnych kalorii, ponieważ nie jest trawiony w układzie pokarmowym i w niezmienionej formie jest wydalany przez nerki.

Zamienniki cukru można spokojnie stosować w kuchni zamiast popularnego cukru białego. Świetnie nadają się do napojów, wypieków, deserów a także produkcji dżemów i przetworów. Zamienniki nie zmieniają smaku potraw, nie zwiększają ich kaloryczności ani nie podnoszą indeksu glikemicznego. Stanowią idealną alternatywę cukru dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej lub restrykcyjnie podchodzących do kaloryczności produktów. Mogą być stosowane również u dzieci oraz kobiet w ciąży.