Darzysz czekoladę miłością bezwarunkową, ale wiesz, że potrzebujesz diety i jakiegoś zdrowego zamiennika. Kakao będzie strzałem w dziesiątkę. Dzięki niemu przygotujesz nie tylko przepyszny napój, ale także babeczki, ciasta, pierniki czy fit desery.
Kakao jest zmielonym proszkiem otrzymywanym z nasion owoców kakaowca, rośliny pochodzącej z rejonów Ameryki Łacińskiej.
Zalet spożywania kakao jest cała masa. Udowodniono, że surowe kakao posiada trzydziestokrotnie więcej antyoksydantów niż np. zielona herbata. Poza tym jest cennym źródłem magnezu i powinno być niezastąpionym elementem diety osób narażonych na przewlekły stres, pijących dużo kawy oraz bardzo aktywnych fizycznie. Jedna łyżka kakao (10 g) zawiera około 50 mg magnezu. Pierwiastek ten odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, mięśniowego oraz sercowo-naczyniowego. Zawartość polifenoli działają kardioprotekcyjnie i chroni przed rozwojem miażdżycy. Kofeina oraz teobromina wykazują działanie pobudzające, dlatego kakao świetnie sprawdzi się jako poranny napój do śniadania. Są badania potwierdzające, że teobromina hamuje tworzenie się złogów w nerkach i drogach moczowych. Substancja ta wpływa także na obniżenie ciśnienia tętniczego, korzystnie wpływa na leczenia astmy i uporczywego kaszlu. Zawartość flawonoidów poprawia pamięć oraz prace całego układu nerwowego. Kakao jest produktem o niskim indeksie glikemicznym dlatego osoby z cukrzycą i insulioopornością spokojnie mogą stosować je w swojej diecie. Związki antyoksydacyjne zawarte w tym produkcie wspomagają walkę z wolnymi rodnikami, a przez to spowalniają procesy starzenia, wspomagają utrzymanie młodego wyglądu. Za tą ostatnią zaletę odpowiada również zawartość witamin A i E. Kakao od wieków jest uznawane za silny afrodyzjak. Jego regularne spożywanie zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników odpowiedzialnych za dobre samopoczucie m.in. serotoniny.
Poza przyrządzeniem pysznego napoju kakao możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jest genialnym dodatkiem do ciast, deserów, owsianek czy dressingów do sałatek. Jego gorzkawy posmak można wykorzystać do dań wytrawnych, świetnie będzie się komponować w potrawach z kaczki, wołowiny czy wieprzowiny. Dobrze sprawdzi się także jako składnik marynat do mięs takich jak: kurczak czy karkówka.
Kakao poza walorami smakowymi i szerokim zastosowaniem w kuchni ma szereg korzystnych właściwości dla naszego zdrowia. Robiąc zakupy warto pamiętać o wybieraniu produktów najwyższej jakości. Należy sięgać po kakao surowe, gdyż takie zawiera najwięcej wartościowych substancji. Produkt taki przygotowywany jest z ziaren kakaowca niepoddanych działaniu wysokiej temperatury.