Drożdże
Obecnie na rynku sprzedawane są produkty na bazie drożdży w różnych formach: poza klasycznymi drożdżami świeżymi, dostępne są także drożdże piekarskie suche oraz płatki drożdżowe. Aktywną formą są drożdże piekarskie, których zadaniem jest nadanie puszystości wypiekom. Dzieje się to za sprawą dwutlenku węgla produkowanego przez drożdże w wyniku trawienia glukozy, który wypełniając przestrzenie swoistego rusztowania tworzonego przez gluten powoduje miękkość i gąbczastość wypieków. Z kolei wspomniane wcześniej płatki drożdżowe są nieaktywną formą drożdży jeśli są inaktywowane w wysokich temperaturach. Tracą wówczas zdolność do rozmnażania się i fermentacji. Posiadają cenne minerały takie jak żelazo, chrom czy magnez, które wpływają pozytywnie na stan naszego zdrowia, oprócz tego są bogatym źródłem białka i błonnika. Płatki drożdżowe znajdują szczególne zastosowanie w kuchni wegańskiej, ponieważ obfitują w witaminy z grupy B m.in.:
- witamina B7 (biotyna) odpowiada za dobra kondycje włosów i paznokci
- witamina B12 (kwas pantotenowy) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowaniu układu nerwowego, krwionośnego i odpornościowego
- witamina B9, czyli kwas foliowy, reguluje prace mózgu oraz całego układu nerwowego
Posiadają specyficzny serowo-orzechowy smak. Stanowią świetny zagęstnik, nieodzowny składnik ciast i wypieków. Już w czasach starożytnych Hipokrates zalecał picie napoju z drożdży, wierząc, że ma on właściwości lecznicze. Napój przygotowywany z rozpuszczonych drożdży z dodatkiem miodu zalecany jest jako remedium na pękające kąciki ust, które często wiążą się z niedoborem witamin z grupy B. Ponadto regularne spożywanie takiego koktajlu poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Najnowsze badania wskazują, że beta-glukan zawarty w ścianach komórkowych drożdży może pozytywnie wpływać na gospodarkę lipidową oraz poprawia pracę układu odpornościowego i jelit, a także wpływa na regulacje poziomu cukru we krwi.
Drożdże są bez wątpienia produktem bardzo często wykorzystywanym w codziennej kuchni, głównie do przygotowywania ciasta drożdżowego, bułek czy pieczywa. Rozwijają się w środowisku bogatym w cukry proste, w warunkach beztlenowych oraz odpowiadają za procesy fermentacji produktów spożywczych dzięki zachodzącej w nich fermentacji alkoholowej podczas której powstaje etanol i dwutlenek węgla. Popularne i powszechne drożdże są zaliczane do gatunków grzybów z rodziny drożdżakowatych – Saccharomycetaceae.
W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo sprawdzone produkty wysokiej jakości. Stawiamy na sprawdzonych, europejskich, bezpiecznych producentów drożdży, liderów w swoich kategoriach.