Algi

Algi zyskują coraz bardziej na popularności i są zaliczane do kategorii superfood, dzięki niespotykanej kumulacji substancji prozdrowotnych i odżywczych.

Algi morskie, potocznie nazywane glonami, są roślinami zarodnikowymi o zróżnicowanej budowie występującymi w środowisku wodnym i lądowym o dużej wilgotności. Niektóre gatunki tych roślin rosną w złożonych siedliskach i poddane są ekstremalnym warunkom np. zmiana zasolenia wody, okresowe zmniejszenie substancji odżywczych, zmiany temperatury. W związku z tym, aby przetrwać muszą szybko zaadaptować się do nowych warunków oraz wytwarzać dużą ilość różnorodnych substancji zapasowych umożliwiających przetrwanie im trudnych warunków.

Algi są wyjątkowo bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem rodników. Ponadto udowodniono naukowo pozytywny wpływ suplementacji alg na układ odpornościowy. Jedne z doniesień naukowych wskazują na związek niskiego zachorowania na raka piersi u Japonek, a dietą bogatą w algi morskie. Co ciekawe, obecnie najwyższe spożycie alg na świecie odnotowuje się w Okinawie, mieście, które słynie z najwyższego odsetka osób powyżej 90. roku życia. Co więcej, niektóre gatunki alg posiadają właściwości detoksykacyjne, dzięki właściwościom wiązania metali ciężkich, wspomagają usuwanie toksycznych związków z układu pokarmowego. Dodatkowo pomagają w walce z nadprogramowymi kilogramami (barwnik-fukoksantyna wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej), dzięki regulacji gospodarki wodnej pomagają w zmniejszeniu obrzęków. Dodatkowo błonnik zawarty w algach pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Algi są produktem roślinnym wyjątkowo bogatym w łatwo przyswajalne białko, w tym również aminokwasy egzogenne, jego zawartość sięga nawet 60-70% masy. Suplementacja tego produktu będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które ograniczają ilość mięsa w diecie lub w ogóle go nie spożywają. Algi to również magazyn cennego kwasy gamma-linolenowego (GLA), przypisuje mu się działanie przeciwzapalnie, poza tym obniża poziom „złego” cholesterolu oraz wpływa korzystnie na prace układu odpornościowego. Oczywiście nie można pominąć faktu, że algi to także skarbnica związków mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich m.in. witaminy z grupy B oraz A, E, C, oraz minerały: żelazo, cynk, jod, magnez, wapń, cynk.

Algi morskie są szczególnie popularne wśród osób aktywnych fizycznie prowadzących aktywny tryb życia, wegan, wegetarian oraz osób pragnących zachować szczupłą sylwetkę. Jedną z najbardziej popularnych i najlepiej przebadanych alg jest spirulina. Można ją suplementować codziennie w postaci tabletek. Spirulina jest także dostępna w formie proszku, który możne stanowić dodatek do koktajlu, soku, zupy, sosów, sałatek a także służyć do przygotowania maseczki na skórę.

Sekretem dobrego zdrowia jest nie tylko zbilansowana, odżywcza dieta, ale też odpowiednia suplementacja. Algi morskie są produktem naturalnym bez dodatku substancji syntetycznych o wyjątkowo wysokim stężeniu i różnorodności substancji odżywczych i prozdrowotnych m.in. witamin, białek antyoksydantów czy kwasów tłuszczowych. Są świetnym uzupełnieniem diety wegańskiej i wegetariańskiej. Warto zadbać, aby znalazły się w codziennej diecie.