Herbaty

Herbata jest popularnym rodzajem naparu przyrządzanym z liści oraz pąków rośliny o takiej samej nazwie należącej do rodzaju kamelia. Kolebką herbaty są oczywiście Chiny. Do Europy herbata dotarła w XVII wieku za sprawdzą prawdopodobnie Portugalczyków lub Holendrów, którzy zajmowali się sprowadzaniem orientalnych towarów na rodzimy kontynent.

Obecnie na rynku mamy szeroki wybór herbat, które różnią się między sobą pochodzeniem, składem, oczywiście smakiem i aromatem, a także właściwościami. Pomimo różnic herbaty łączą ich prozdrowotne, a nawet lecznicze właściwości. Wiele doniesień naukowych podkreśla korzystne działanie regularnego picia herbaty na nasz organizm. Co prawda herbaty nie zawierają substancji odżywczych, ale są źródłem wielu aktywnych związków: garbników, flawonoidów, alkaloidów, witamin, minerałów, olejków eterycznych. Te bioaktywne substancje odpowiadają za właściwości herbat m.in. działanie: antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwstarzeniowe, antynowotworowe, przeciwzapalne oraz antybakteryjne.

Herbatą, która dostarczy nam najwięcej przeciwutleniaczy jest matcha. Wynika to po części z faktu, że spożywamy ją w postaci zawiesiny, a nie klasycznego naparu. Ten sposób przygotowywania wpływa także na wysokie stężenie innych związków bioaktywnych m.in.: kwasu chlorogenowego, flawonoidów, fenoli oraz katechin. Często potocznie mianem herbat określa się mieszanki, które nie są z definicji czystą herbatą. Przykładem jest yerba mate, napar przygotowywany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Yerba dzięki zawartości kofeiny, pobudza organizm do działania oraz wpływa stymulująco na układ nerwowy. Właściwości prozdrowotnych yerba mate jest znacznie więcej, należą do nich: zmniejszenie ryzyka chorób sercowo naczyniowych, wspomaganie detoksykacji organizmu oraz odchudzania, działanie antynowotworowe. Do grupy herbat często wrzucane są napary oparte na bazie ziół. Przykładem takiej „herbatki” ziołowej jest czystek. Napar z czystka wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe praz przeciwgrzybicze. Regularne spożywanie może korzystnie wpłynąć na pracę układu odpornościowego. Czystek przyjmowany stale obniża poziom histamin, dzięki czemu zmniejsza reakcje alergiczne. Napar z czystka pomaga w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, zmniejsza stany zapalne i chroni błonę śluzowa przed drobnoustrojami.

Bez względu na rodzaj herbaty, aby w pełni wydobyć jej smak, aromat i właściwości prozdrowotne, należy stosować się do wskazówek jej zaparzania. Najbardziej wskazane jest stosowanie herbat sypanych, niektóre badania naukowe donoszą, że w czasie procesu zaparzania herbat w torebkach dochodzi pod wpływem wysokiej temperatury do wydzielania się cząsteczek nano – i mikroplastiku do naparu. Ich wpływ na organizm wymaga jeszcze dodatkowych badań, ale z pewnością nie są to związki pożądane w naszym organizmie. Regularne picie herbaty, poza walorami smakowymi, niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, w naszej ofercie z pewnością znajdziecie Państwo coś idealnego dla siebie.