Mieszanki bakaliowe
Mieszanki bakaliowe
Mieszanka bakaliowa – jeden z tych produktów, który warto mieć zawsze w swojej kuchni. Sprawdza się świetnie zarówno w roli dodatku, jak i samodzielnej przekąski. Orzechy wpływają pozytywnie na pracę mózgu, a suszone owoce i nasiona dostarczają niezbędnych mikro- i makroelementów. Urozmaicaj swój codzienny jadłospis pysznymi, zdrowymi mieszankami. W naszym sklepie możesz wybrać spośród różnorodnych mixów z prostym i przejrzystym składem, pakowanych w wygodne opakowania i produkowanych w Polsce.
Bakalie – właściwości zdrowotne
Mieszanki bakaliowe to kompozycje orzechów i suszonych owoców, czasem również z dodatkiem pestek. Śmiało można powiedzieć, że zawierają samo zdrowie! Spożywając bakalie regularnie, dostarczysz do swojego organizmu wielu cennych składników, zapobiegając w ten sposób niedoborom. Ich działanie przekłada się na sprawne funkcjonowanie, dobre samopoczucie oraz prewencję różnych schorzeń.
Za właściwości zdrowotne orzechów, suszonych owoców i nasion odpowiadają przede wszystkim zawarte w nich:
- zdrowe tłuszcze, w tym kwasy omega-3,
- naturalne antyoksydanty,
- błonnik pokarmowy,
- witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witamina A,
- makroelementy, m.in. magnez i wapń,
- mikroelementy, np. cynk, selen, żelazo, miedź czy mangan.
Dlaczego warto jeść bakalie?
Spożywanie posiłków bogatych w powyższe związki przekłada się na:
- poprawę koncentracji i pamięci, wsparcie pracy mózgu,
- działanie przeciwzapalne i opóźniające starzenie,
- redukcję wolnych rodników,
- obniżanie stężenia cholesterolu we krwi oraz ciśnienia krwi,
- regulację trawienia i rytmu wypróżnień,
- zmniejszanie ryzyka rozwoju chorób takich jak: nowotwory, choroba Alzheimera, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca, schorzenia układu krążenia.
Bakalie są nie tylko pożywne, ale i bardzo sycące, a dzięki zawartości białka, tłuszczu i błonnika pokarmowego utrzymują tę sytość na dłużej.
O tym pamiętaj!
Dominującym składnikiem orzechów jest tłuszcz, suszonych owoców zaś – cukier. Przekłada się to na wysoką kaloryczność obu tych produktów, a więc i całej mieszanki bakaliowej – jej garść (ok. 30 g), w zależności od składu, dostarcza 160-180 kcal. Warto więc zachować umiar w jedzeniu produktu, najlepiej starannie wydzielając dzienną porcję.
Jak spożywać?
Do długiej listy zalet mieszanek bakaliowych trzeba także dopisać fakt, że są one gotowe do bezpośredniego spożycia. Możesz wyjadać je prosto z opakowania i z pewnością będzie to dużo korzystniejsze dla Twojego zdrowia niż popularne wysokoprzetworzone przekąski. Ponadto są doskonałym dodatkiem – pasują do wypieków słodkich i słonych, sałatek, kanapek, jogurtów, owsianek, domowych granoli i nie tylko.
Jeśli zależy Ci na prozdrowotnych właściwościach bakalii, spożywaj je na surowo. Wybieraj też te mieszanki, w których składniki nie zostały poddane np. prażeniu. Zwracaj uwagę, aby nie było w nich dodatku soli czy substancji słodzących.