Orzechy brazylijskie zaliczane są do jednych z najcenniejszych orzechów na świecie. Wywodzą się z brazylijskiego regionu Para, któremu zawdzięczają swoją nazwę. W większości pozyskiwane są z dziko rosnących lasów tropikalnych głównie na terenie zachodniej i północnej Brazylii, Peru, Kolumbii, ale przede wszystkim Boliwii, która jest największym producentem tego surowca. Owoce orzesznicy wyniosłej (Bertholletia excelsa) wyglądem i wielkością przypominają orzech kokosowy, a jedno drzewo może dostarczyć około 450 kg owoców, z czego każdy z nich może zawierać 18-24 nasion, czyli jadalnych orzechów.

Orzechy brazylijskie cenione są ze względu na swoje szczególne wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne. Charakteryzują się wysoką wartością energetyczną (659 kcal/100 g), co wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości tłuszczu (67,1 g/100 g). Należy jednak dodać, że są to w większości kwasy tłuszczowe jednonienasycone (23,9 g/100 g) i wielonienasycone (24,4 g/100 g) - korzystne dla naszego zdrowia. Są również źródłem białka (14,3 g/100 g) oraz błonnika (7,5 g/100 g), a także wielu witamin i składników mineralnych. Orzechy brazylijskie są bogate w witaminę E (5,65 mg/100 g), wykazującą działanie przeciwutleniające czyli o charakterze antynowotworowym oraz witaminę B1 – tiaminę (0,62 mg/100 g), odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo wyróżniają się wysoką zawartością magnezu (376 mg/100 g), fosforu (725 mg/100 g), cynku (4,1 mg/100 g) i żelaza (2,4 mg/100 g). Szczególnym składnikiem, na który należy zwrócić uwagę w przypadku orzechów brazylijskich jest selen, który pełni w organizmie człowieka szereg ważnych funkcji – bierze udział w syntezie testosteronu i prawidłowym rozwoju plemników, umożliwia przekształcenie nieczynnej postaci tyroksyny (T3) w jej postać czynną (T4), jest czynnikiem warunkującym odpowiednie funkcjonowanie układu immunologicznego, a ponadto przypuszcza się, że może wykazywać działanie antynowotworowe, jednak mechanizmy te nie są do końca poznane. Orzechy brazylijskie w 100 g produktu zawierają ponad 1900 µg selenu, co jest ilością kilkaset razy większą w porównaniu do innych popularnych orzechów (np. orzechy nerkowca – 19,9 µg/100 g, migdały – 7 µg/100 g, orzechy włoskie – 4,9 µg/100 g). Zjadając 1-2 średniej wielkości orzechy dziennie jesteśmy w stanie w całości pokryć całodziennie zapotrzebowanie na ten składnik, które według Instytutu Żywności i Żywienia wynosi 55 µg/dzień zarówno dla kobiet jak i mężczyzn. Należy jednak pamiętać, że niedobór, ale również nadmiar selenu może nieść ze sobą negatywne konsekwencje. Niedobór selenu może prowadzić do trwałych uszkodzeń tarczycy, skutkować gorszym przebiegiem wielu chorób objawiających się obniżeniem odporności np. AIDS oraz problemami z płodnością. Jego nadmiar z kolei może prowadzić do zatruć o różnym przebiegu w zależności od spożytej dawki i czasu ekspozycji.

Orzechy brazylijskie cieszą się szerokim zastosowaniem kulinarnym. Z powodzeniem mogą być wykorzystywane jako dodatek do dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych, gdyż charakteryzują się delikatnym, lekko maślanym smakiem. Sprawdzą się jako składnik ciast i ciasteczek, koktajli, ale również jako samodzielna przekąska. Orzechy brazylijskie świetnie komponują się z ostrymi przyprawami, dlatego coraz częściej używane są jako składnik farszy, past kanapkowych oraz w wegańskich i wegetariańskich zamiennikach tradycyjnych produktów mięsnych m.in. pasztetów.

Orzechy brazylijskie możesz kupić online w naszym sklepie internetowym. Posiadamy opakowania o pojemności 500 g oraz 1 kg w atrakcyjnych cenach.