Morele ciemne to odmiana powszechnie znanych i lubianych bakalii, które zostały wyprodukowane bez dodatku substancji konserwujących.

Konserwanty stosowane są przez producentów w celu ograniczenia zmian zachodzących w produktach spożywczych w czasie ich przechowywania, zachowania naturalnej barwy czy ograniczeniu ich sklejania się, przez co oferowane produkty są bardziej atrakcyjne wizualnie. W przypadku moreli suszonych o jasnej barwie, najczęściej wykorzystuje się w tym celu związki siarki, a mianowicie dwutlenek siarki (bezwodnik kwasu siarkowego/SO2), na etykiecieokreślany również symbolem E220.

Spożywanie dużej ilości produktów konserwowanych SO2 może skutkować przekroczeniem dawki uważanej za bezpieczną, co nie jest obojętne dla naszego zdrowia. Dwutlenek siarki może powodować podrażnienie przewodu pokarmowego, czego bezpośrednim objawem są bóle brzucha, wymioty i biegunki następujące wkrótce po jego spożyciu. Należy podkreślić również fakt, iż jest to substancja o silnych właściwościach alergennych, objawiających się problemami z oddychaniem, a w skrajnych przypadkach nawet wstrząsem anafilaktycznym. Bardzo często wyżej wymienionym dolegliwościom towarzyszą także objawy skórne, takie jak zaczerwienienie, świąd czy pokrzywka. Szczególnie narażone na niekorzystne działanie chemicznych konserwantów są alergicy, dzieci oraz osoby starsze, jednak niezależnie od wieku i stanu zdrowia jeśli tylko jest to możliwe powinniśmy wybierać produkty wolne od tych substancji.

Utrata barwy nie wpływa znacząco na wartość odżywczą oraz właściwości zdrowotne moreli. Należy jednak pamiętać, że w porównaniu do owoców świeżych są to produkty o znacznie wyższej wartości energetycznej (301 kcal/100 g). Ze względu na wysoką zawartość błonnika (10,3 g/100 g) usprawniają perystaltykę jelit, dlatego ich regularne spożycie w ilości kilku sztuk dziennie może pozwolić na wyeliminowanie problemu zaparć. Polecane są osobom z nadciśnieniem tętniczym z uwagi na obecność znacznej ilości potasu (1666 mg/ 100 g) czyli składnika mineralnego o potwierdzonym działaniu ochronnym na układ sercowo-naczyniowy. Suszone morele są bardzo ważnym składnikiem diety osób ze stwierdzoną anemią oraz znajdujących się w grupie ryzyka jej rozwoju, do których zaliczamy: wegan i wegetarian, młode kobiety, kobiety w ciąży oraz osoby o wysokiej aktywności fizycznej.

Morele ciemne charakteryzują się delikatnym, słodkim, lekko kwaskowatym smakiem, a z relacji konsumentów wynika, że często ich słodkość jest bardziej intensywna w porównaniu do moreli siarkowanych.

Morele suszone, niesiarkowane można spożywać je bezpośrednio, bez konieczności wcześniejszego mycia, przez co świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Ich zastosowanie w kuchni jest różnorodne. Z powodzeniem możemy wykorzystywać je jako składnik wielu potraw. Sprawdzą się jako dodatek do dań na słodko np. owsianek, koktajli, jogurtów, naleśników, ale również sałatek, mięs czy sosów. Dzięki naturalnej słodkości na bazie moreli możemy przygotować wiele rodzajów słodyczy bez dodatku cukru.

Morele suszone bez konserwantów są dostępne online również w naszym sklepie internetowym. W ofercie posiadamy opakowania o pojemności 1 kg w atrakcyjnej cenie.