Erytrytol (erytrol) to związek chemiczny należący do grupy alkoholi polihydroksylowych – polioli. Związki te są wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako dodatki do żywności przede wszystkim ze względu na swoje właściwości słodzące, teksturotwórcze i wypełniające. Zdecydowana większość polioli (ksylitol, erytrytol, sorbitol, D-mannitol) występuje naturalnie w środowisku. Możemy znaleźć je w algach morskich, trawach, grzybach i owocach np. śliwkach, gruszkach, truskawkach, malinach czy jarzębinie.

Na skalę przemysłową erytrytol otrzymywany jest w wyniku fermentacji glukozy, pochodzącej przede wszystkim z enzymatycznego rozkładu skrobi zawartej w kukurydzy. Proces ten przeprowadza się w obecności różnych gatunków drożdży. Zdecydowana większość erytrolu występującego na rynkach światowych pochodzi z Chin, co niekiedy wzbudza wśród konsumentów sporo kontrowersji, jednakże nie mają one podstaw merytorycznych, gdyż nie przeprowadzono do tej pory żadnych badań potwierdzających lepsze lub gorsze właściwości tego surowca ze względu na kraj pochodzenia.

Erytrytol charakteryzuje się praktycznie zerową wartością energetyczną, co wynika z faktu, iż praktycznie nie ulega trawieniu ze względu na brak w organizmie człowieka specyficznych transporterów oraz enzymów umożliwiających jego rozkład, przez co w jelicie cienkim dość szybko absorbowany jest do krwioobiegu, a następnie wydalany wraz z moczem.

Związek ten wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Erytrytol nie wpływa na stężenie cukru we krwi, a jego indeks glikemiczny jest równy 0, dlatego z powodzeniem może być stosowany przez diabetyków. Jego stosowanie wspiera utrzymanie prawidłowego stanu jamy ustnej, dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, hamującym powstawanie zmian próchniczych.

Erytrytol jest dość dobrze tolerowany przez organizm. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego występują po spożyciu zdecydowanie rzadziej niż w przypadku innego związku z rodziny polioli – ksylitolu, jednak jest to zjawisko dość mocno zróżnicowane, zależne od danego organizmu. Poliole, w tym również erytrytol, mimo wielu zalet nie są zalecane chorym na zespół jelita wrażliwego.

Słodkość erytrytolu jest nieco niższa niż w porównaniu do sacharozy i wynosi około 70-80%, dlatego aby uzyskać ten sam poziom słodkości powinniśmy zwiększyć jego ilość o około ¼. Zastosowanie erytrolu jako substancji słodzącej jest bardzo szerokie, ze względu na bardzo dobrą rozpuszczalność, brak obcych posmaków oraz wygląd i konsystencję zbliżoną do cukru. Nadaje się do wypieku ciast, z wyjątkiem drożdżowego, gdyż w jego przypadku dodatek erytrolu znacznie wydłuża czas fermentacji drożdży.

Erytrytol wywołuje uczucie chłodu w ustach, przez co, często w połączeniu z innymi substancjami słodzącymi, używany jest do produkcji gum do żucia. Erytrytol wchodzi w skład wielu środków słodzących, między innymi tych zawierających stewię, dzięki czemu możliwe jest otrzymanie preparatu umożliwiającego łatwe dawkowanie oraz zneutralizowanie jej metalicznego posmaku.

Erytrytol w rozsądnej cenie znajdziesz również w naszym sklepie internetowym.