Wady ksylitolu

Ksylitol posiada bardzo wiele zalet i jest spożywany z wielu różnych powodów. Jak każdy produkt, posiada też swoje wady. Te wady to cena, trudna dostępność oraz możliwa niestrawność przy pierwszym użyciu. Należy też pamiętać, że jest to produkt wyłącznie dla ludzi (nie dla zwierząt).

  • Cena - ksylitol jest droższy niż cukier oraz niż wiele innych słodzików. Różnica jest szczególnie duża, gdy porówna się ceny ksylitolu ze sztucznymi słodzikami, takimi jak aspartam, sorbitol czy acesulfam K
  • Ograniczona dostępność - ksylitol w Polsce jest dość trudno dostępny. Nie znajdziemy go na półkach w większości dyskontów czy supermarketów osiedlowych. Do nabycia jest w sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie
  • Możliwa niestrawność przy pierwszych użyciach - organizm ludzki początkowo produkuje niewielkie ilości enzymów do trawienia ksylitolu. Nie jest od razu gotowy do nagłego spożycia większych ilości tego produktu – organizm musi się dostosować poprzez zwiększenie produkcji odpowiednich enzymów. Aby uniknąć początkowych niestrawności zaleca się stopniowe zwiększanie udziału ksylitolu w diecie oraz nie spożywanie dużych ilości jednocześnie. Proces dostosowywania się organizmu trwa zazwyczaj kilka dni, podczas których należy stopniowo zwiększać dawkę spożywanego ksylitolu. Po dostosowaniu się ogranizm jest w stanie strawić nawet 200g i więcej ksylitolu dziennie (podawanego przez cały dzień) bez wystąpienia niestrawności (biegunki). W praktyce zalecana dzienna dawka nie powinna przekraczać 50-70g.
  • Nie dla zwierząt - ksylitol jest naturalny dla organizmu ludzkiego (sam go produkuje) i jest dla ludzi całkowicie bezpieczny (według WHO, Światowej Organizacji Zdrowia). Jest jednak jednocześnie potencjalnie śmiertelną trucizną dla psów. Nie należy podawać ksylitolu żadnym zwierzętom.