Płatki drożdżowe 250g
(15,90 zł 250g)
Naturalny zagęstnik, źródło witamin z grupy B, popularny szczególnie w kuchni wegańskiej.
PŁATKI DROŻDŻOWE NIEAKTYWNE 250g
Płatki drożdżowe nieaktywne to drożdże, które w wyniku przetwarzania z użyciem wysokiej temperatury utraciły swoje zdolności fermentujące, przez co przygotowanie wypieków z ich udziałem będzie niemożliwe. Są naturalnym zagęstnikiem, stosowanym jako dodatek do wielu potraw, szczególnie w kuchni wegańskiej.
WŁAŚCIWOŚCI
- Płatki drożdżowe nieaktywne są doskonałym źródłem witamin z grupy B, które wykazują działanie w obrębie całego organizmu.
- Zawierają również składniki mineralne, takie jak:
- Cynk – odgrywa rolę w procesach odpornościowych, łagodzi problemy skórne.
- Magnez - uczestniczy w pracy mięśni (w tym serca), pomaga redukować stres i zmęczenie, a także wpływa na stan włosów i paznokci.
- Selen – wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, wpływa na prawidłową pracę tarczycy.
- Chrom – reguluje metabolizm glukozy, zmniejsza apetyt na produkty słodkie.
- Żelazo - jest składnikiem hemoglobiny, bierze udział w transporcie tlenu, jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju komórek.
- Wzbogacenie diety w drożdże zaleca się przy problemach z koncentracją, w celu poprawy stanu włosów i paznokci, osobom z problemami skórnymi (trądzik, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry), cierpiącym na żylaki czy migrenowe bóle głowy.
PŁATKI DROŻDŻOWE NIEAKTYWNE OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: suszone drożdże nieaktywne
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
Producent: PPHU JS Słodkie Zdrowie
Kraj pochodzenia: Zakodowany w numerze partii [Francja (FR) Chiny (CN), Estonia (EE), Niemcy (DE)].
Masa netto:250g
CZY WIESZ ŻE…
W odróżnieniu od tradycyjnych drożdży piekarskich, płatki drożdżowe nieaktywne nie wywołują niekorzystnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, gazy itd.), dlatego z powodzeniem można je stosować jako dodatek do dań bez konieczności obróbki termicznej.
ZASTOSOWANIE
Płatki drożdżowe charakteryzują się delikatnym serowo-orzechowym smakiem, przypominającym parmezan. W związku z powyższym bardzo często wykorzystywane w kuchni przez osoby na diecie wegańskiej a także bezmlecznej jako zamiennik sera lub generalnie nabiału. Ponadto sprawdzą się również jako zagęstnik i naturalny wzmacniacz smaku. Drożdże nieaktywne można stosować z powodzeniem do makaronów, past kanapkowych, sosów, zup, sałatek czy kanapek. Płatki drożdżowe nieaktywne nie mają zdolności fermentacji, dlatego nie należy stosować ich do wypieku ciast.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza | 100 g | 2 łyżki (ok. 10 g) |
Wartość energetyczna | 1403 kJ/ 335 kcal | 140 kJ/ 34 kcal |
Tłuszcz | 5 g | 0,5 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 0,5 g | 0,05 g |
Węglowodany | 27,7 g | 2,8 g |
- w tym cukry | 2 g | 0,2 g |
Błonnik | 20 g | 2 g |
Białko | 45 g | 4,5 g |
Sól | 0,2 g | 0,02 g |
OPAKOWANIE
Nasze wytrzymałe, atestowane opakowanie posiada strunę umożliwiającą wielokrotne otwieranie i szczelne zamykanie opakowania.
JAKOŚĆ
Oferowane w naszym sklepie internetowym produkty, sprowadzamy w ilościach hurtowych bezpośrednio od producentów w krajach specjalizujących się w uprawach danego produktu, dzięki czemu możemy zagwarantować bardzo dobrą jakość oraz atrakcyjną cenę.
ODBIÓR OSOBISTY
Zakupione online produkty możesz odebrać osobiście w 3 punktach w Warszawie oraz w Białymstoku, dzięki czemu zaoszczędzisz na kosztach przesyłki (prosimy o stosowną adnotację w komentarzu do zamówienia):
- Białystok, ul, Magnoliowa 2
- Sklep Warszawa Bemowo, ul. Powstańców Śląskich 45 lok. 19
- Sklep Warszawa Mokotów, ul. Wałbrzyska 11, budynek A, lok 2 - Centrum Handlowe LAND
- Sklep Warszawa Praga Południe, ul. Garibaldiego 4/6P, wejście od ulicy Waszyngtona
płatki drożdżowe
genialny zamiennik sera w kuchni, mają fajny orzechowo-serowy smak. Świetny zagęstnik do zup i sosów
Zgłoś nadużycieŚwietny dodatek do potraw
Świetny dodatek do potraw. Nie wyobrażam już sobie kuchni bez nich.
Zgłoś nadużycie