

(7,95 zł 1kg)
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego, witaminy B3 i magnezu.
Jasna, niepalona
Kasza gryczana niepalona świetnie sprawdza się zarówno do posiłków przygotowanych na słono jak i na słodko. Wykorzystuje się ją często jako zamiennik ziemniaków, ryżu lub makaronu. Wyśmienicie komponuje się z sałatkami, ale również w wersji na słodko - ugotowana na mleku z dodatkiem owoców i orzechów może stanowić zdrowy i zbilansowany posiłek, zapewniający długie uczucie sytości. Dodatkowo dodaje energii, wspomaga układ nerwowy, zapobiega zaparciom i reguluje wydzielanie sebum.
Składniki
Wykonanie: Kaszę gryczaną niepaloną i pestki z dyni prażyć 4 min na suchej patelni. Dodaj kakao, sól i dokładnie wymieszaj. Dodaj miód, jeszcze raz dokładnie wymieszaj i zdejmij z kuchenki. Pozostaw na chwilę do wystygnięcia.
Składniki: kasza gryczana niepalona 100%
Sposób przygotowania: Porcję kaszy zalać wodą w proporcji 1:2 (100 g produktu: 200 ml wody), a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości przez około 15-20 minut.
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Polska(PL), Francja(FR), Ukraina(UA)
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (ok. 10 g) |
Wartość energetyczna | 1440 kJ/ 343 kcal | 720 kJ/ 172 kcal |
Tłuszcz | 3,4 g | 1,7 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 0,7 g | 0,4 g |
Węglowodany | 71,5 g | 35,8 g |
- w tym cukry | 2,9 g | 1,5 g |
Błonnik | 10 g | 5 g |
Białko | 13,2 g | 6,6 g |
Sól | 0,03 g | 0,02 g |
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | w porcji (ok. 50 g) |
Witamina B3 | 7 mg (44% RWS*) | 3,5 mg (22%) |
Cynk | 2,4 mg (24%) | 1,2 mg (12%) |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)