Skrobia kukurydziana maizena 1kg
(9,35 zł 1kg)
Dodatek do wypieków. Wykorzystywana jest do przygotowywania tortilli, nachosów, tacosów i quesadillas.
SKROBIA KUKURYDZIANA (MAIZENA) 1KG
Skrobia kukurydziana zwana jest także maizeną. Stosowana jest jako uniwersalny zagęstnik oraz dodatek do wypieków. Błonnik zawarty w mące kukurydzianej pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym, pozwala na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz reguluje przemianę materii. Dodatkowo polecana jest w diecie osób starszych i dzieci, jest lekkostrawna i jednocześnie dostarcza dużo energii. Wykorzystywana jest do przygotowywania tortilli, nachosów, tacosów i quesadillas
WŁAŚCIWOŚCI
- wysoka zawartość białka,
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego,
- biała barwa,
- neutralny aromat
- niska zawartość cukrów.
PRZEPIS NA BABECZKI Z BORÓWKAMI
Składniki
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej
- 95 g skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
- 120 ml oleju
- 120 ml kefiru
- 90 g borówek
Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek, sodę i cukier. W drugim naczyniu wymieszać składniki płynne: olej, maślankę, jajko. Połączyć zawartość obu naczyń, wsypać połowę borówek i wymieszać. Formę wyłożyć papilotkami do 2/3 ich wysokości. Wierzch posypać pozostałymi borówkami. Piec w piekarniku (grzanie góra-dół) w temperaturze 180ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
SKROBIA KUKURYDZIANA OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: skrobia kukurydziana 100%
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Polska(PL), Słowacja(SK), Serbia(RS)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza | w 100 g |
Wartość energetyczna | 1510 kJ/ 361 kcal |
Tłuszcz | 3,9 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 0,5 g |
Węglowodany | 76,8 g |
- w tym cukry | 0,6 g |
Błonnik | 7,3 g |
Białko | 6,9 g |
Sól | 0,01 g |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)