Otręby pszenne 250g
  • Otręby pszenne 250g

Otręby pszenne 250g

Brak recenzji tego produktu
4,20 zł

(4,20 zł 250g)

Brutto

Regularne spożywanie otrąb może zapobiegać rozwojowi groźnych chorób serca.

Ilość

OTRĘBY PSZENNE 250g

Spożywcze

WŁAŚCIWOŚCI

  • bez dodatku soli
  • nie zawiera cukrów
  • wysoka zawartość białka
  • źródło błonnika, który przyczynia się do przyśpieszenia pasażu jelitowego.
  • wysoka zawartość żelaza, cynku oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6)
  • wysoka zawartość kwasu foliowego, magnezu, miedzi, manganu, fosforu, potasu, selenu

ZASTOSOWANIE

Otręby pszenne charakteryzują się niską ilością kalorii, zawierają szereg cennych dla zdrowia związków. Dodawanie otrębów do posiłku potęguje uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu między posiłkami. Regularne spożywanie otrąb może zapobiegać rozwojowi groźnych chorób serca. Otręby można wykorzystać zarówno do przygotowania słodkich jak i słonych posiłków. Mogą stanowić dodatek w sałatkach, a nawet w daniach mięsnych, jako element panierki. Stanowią doskonały zagęstnik zup oraz sosów. Możemy wykorzystywać je do zdrowych koktajli, ciast i ciastek, przygotowania ciast drożdżowych czy wypieku domowego chleba.

PRZEPIS NA PIECZONĄ, CZEKOLADOWĄ OWSIANKĘ Z CUKINIĄ

Składniki

  • 60 g płatków owsianych
  • 20 g otrębów pszennych
  • 160 g mleka 2%
  • 100 g mleczka kokosowego 12-14%
  • 50 g wody
  • 15 g erytrytolu
  • szczypta soli

Wykonanie: Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Usmaż je na rozgrzanej patelni z oliwą i odłóż na bok. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Paprykę pokrój w paski. Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj pieczarki i smaż. Kiedy pieczarki się lekko zarumienią dodaj suchą kaszę i smaż dalej przez chwile. Do kaszy dolewaj partiami gorący bulion i podgrzewaj mieszając. Gdy wlejesz już połowę bulionu, dodaj paprykę, przyprawy i sos sojowy. Kontynuuj dodawanie bulionu, aż kasza wchłonie cały płyn. Przed końcem duszenia do kaszy dodaj tofu. Kaszotto posyp pokrojonymi orzeszkami.

OTRĘBY PSZENNE OD SŁODKIE ZDROWIE

Składniki: otręby pszenne 100%

Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Polska(PL), Ukraina(UA), Węgry(HU)]

Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.

Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartość odżywcza w 100 g w porcji (ok. 20 g)
Wartość energetyczna 904 kJ/ 216 kcal 181 kJ/ 43 kcal
Tłuszcz 4,3 g 0,9 g
- w tym kwasy tł. nasycone 0,6 g 0,1 g
Węglowodany 64,5 g 12,9 g
- w tym cukry 0,4 g 0,1 g
Błonnik 43,8 g 8,8 g
Białko 15,6 g 3,1 g
Sól 0,01 g <0,01 g
Witaminy i składniki mineralne w 100 g w porcji (ok. 20 g)
Cynk 7,3 mg (73% RWS)* 1,5 mg (15%)
Żelazo 10,6 mg (75%) 2,1 mg (15%)
Witamina B1 0,5 mg (47%) 0,1 mg (9%)
Witamina B2 0,67 mg (41%) 0,1 mg (7%)
Witamina B3 13,6 mg (85%) 2,7 mg (17%)
Witamina B6 1,3 mg (93%) 0,3 mg (19%)

*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)

Opis

Waga
250g

Specyficzne kody

 Recenzje

Napisz swoją recenzję jako pierwszy !