Olej z wiesiołka 250ml
(64,90 zł 250ml)
Jest jednym z nielicznych naturalnych źródeł kwasu gamma-linolenowego (GLA), cenionego za swoje właściwości łagodzące stany zapalne i wspierające zdrowie skóry oraz organizmu.
OLEJ Z WIESIOŁKA 250ml
Tłoczony na zimno
Olej w szklanej butelce - nasze naturalne, obojętne chemicznie opakowanie nie wydziela szkodliwych substancji i chroni olej przed światłem.
Olej z wiesiołka to wartościowe i smaczne uzupełnienie zdrowej diety. Jest jednym z nielicznych naturalnych źródeł kwasu gamma-linolenowego (GLA), cenionego za swoje właściwości łagodzące stany zapalne i wspierające zdrowie skóry oraz organizmu. Idealnie sprawdzi się jako baza do dressingu sałatkowego, dodatek do surówki, pasty kanapkowej czy koktajlu. Ważne, aby stosować go na zimno, żeby zachował swoje cenne wartości. Olej z wiesiołka jest często używany do pielęgnacji skóry, zwłaszcza wrażliwej, suchej, łuszczącej się a także atopowej. Jest również znany z korzystnego wpływu na układ hormonalny, szczególnie u kobiet. Może pomagać w łagodzeniu objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) i menopauzy.
WŁAŚCIWOŚCI
- tłoczony na zimno,
- wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- poprzez zastąpienie nim w diecie tłuszczów nasyconych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi,
- intensywny ziołowy smak,
- bez sztucznych barwników, konserwantów i substancji zapachowych
Przepis na sałatkę z sosem winegret z olejem z wiesiołka
Składniki
- 1 dynia piżmowa
- łyżeczka rozmarynu suszonego
- szczypta soli
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 ugotowane buraki
- 2 garści mixu sałat
- pół kostki sera feta
- pół awokado
- natka pietruszki
- garść orzechów włoskich
Sos
- 2 łyżki oleju z wiesiołka
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego
- szczypta soli i pieprzu
Wykonanie: Dynię umyć, obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Wymieszać z oliwą z oliwek, solą oraz rozmarynem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach około pół godziny. Sałatę umyć i przełożyć do miski. Dodać pokrojone w kostkę awokado, buraki i ser feta oraz posiekaną natkę pietruszki. Składniki na sos dokładnie wymieszać i polać nim sałatkę. Całość posypać posiekanymi orzechami.
OLEJ Z WIESIOŁKA OD SŁODKIE ZDROWIE
Składniki: olej z wiesiołka 100%
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Polska(PL), Węgry(HU), Stany Zjednoczone(US)]
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na etykiecie.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
Sedymentacja osadu w oleju jest procesem naturalnym. Przed użyciem należy wstrząsnąć delikatnie butelką, aby wzbudzić osad.
Wartość odżywcza | W 100 g | W porcji (ok. 10 g) |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal | 370 kJ / 90 kcal |
Tłuszcz | 100 g | 10 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 8,4 g | 0,8 g |
- w tym kwasy tł. jednonienasycone | 3,1 g | 0,3 g |
- w tym kwasy tł. wielonienasycone | 88,5 g | 8,9 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
- w tym cukry | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 0 g | 0 g |
Sól | 0 g | 0 g |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)