Olej z pestek dyni 250ml
  • Olej z pestek dyni 250ml
  • Olej z pestek dyni 250ml
  • Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni 250ml

Brak recenzji tego produktu
28,90 zł

(28,90 zł 250ml)

Brutto

Cechuje się wysoką zawartością korzystnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), które wspierają pracę serca i układu krążenia.

Ilość

tag_faces 1 pkt w Programie Lojalnościowym

OLEJ Z PESTEK DYNI 250ml

Tłoczony na zimno

 

Olej w szklanej butelce - nasze naturalne, obojętne chemicznie opakowanie nie wydziela szkodliwych substancji i chroni olej przed światłem.

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno to naturalny i pełen wartości odżywczych produkt, który doskonale sprawdza się jako element diety u osób prowadzących zdrowy tryb życia. Jego głęboki, orzechowy smak i ciemnozielony kolor to efekt starannego tłoczenia w niskich temperaturach. Oleje pozyskiwane w ten sposób zachowują wszystkie cenne właściwości zawarte w surowcu, a zawdzięczają je obecności licznych substancji bioaktywnych. Za ich sprawą produkt wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, istotnych m.in. w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.

Ten wyjątkowy olej jest więc nie tylko pysznym dodatkiem do potraw, ale również źródłem ważnych związków, wspierających zdrowie i dobre samopoczucie.

WŁAŚCIWOŚCI

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno to prawdziwy skarb dla zdrowia. Cechuje się wysoką zawartością korzystnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), które wspierają pracę serca i układu krążenia. Jest dobrym źródłem witaminy E, znanej jako witamina młodości, oraz witamin z grupy B, wspomagających funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto olej ten dostarcza wielu składników mineralnych, w tym magnez, potas, żelazo, selen i cynk. Niezwykle ważnymi składnikami prozdrowotnymi są też obecne w nim naturalne przeciwutleniacze – kwasy fenolowe, skwalen, sterole, fosfolipidy, chlorofile i karotenoidy.

Skład oleju z pestek dyni przekłada się na realne korzyści prozdrowotne płynące z jego regularnego spożywania. Zalicza się tu przede wszystkim:

  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • wsparcie pracy serca oraz układów: krążenia, nerwowego i odpornościowego,
  • obniżenie ciśnienia tętniczego,
  • ochrona organizmu przed działaniem wolnych rodników i opóźnianie procesów starzenia,
  • zapobieganie rozwijaniu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, otyłość, nowotwory, schorzenia układu sercowego,
  • wsparcie układu moczowego,
  • poprawa kondycji skóry, włosów i paznokci.

ZASTOSOWANIE

Olej z nasion dyni cechuje się nie tylko posiadaniem właściwości prozdrowotnych, ale także oryginalnymi walorami sensorycznymi. Wyróżnia się intensywnym dyniowo-orzechowym smakiem. Aby w pełni wykorzystać jego potencjał, należy stosować go na zimno. Jest on idealny jako dodatek do:

  • sałatek i surówek – podkreśla smak świeżych warzyw oraz zapewnia odpowiednie wchłanianie witamin,
  • zup – fantastycznie komponuje się ze smakiem kremu dyniowego czy brokułowego,
  • dań na zimno – idealny do serów, kanapek czy carpaccio z buraka,
  • pielęgnacji – świetnie sprawdza się jako naturalny kosmetyk do nawilżania skóry i regeneracji włosów.
  • zapobieganie rozwijaniu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, otyłość, nowotwory, schorzenia układu sercowego,

Przepis na carpaccio z burakiem z olejem z pestek dyni:

Składniki

  • buraki – 4 sztuki
  • ser feta – 150 g
  • rukola – świeże liście, około 2 garście
  • orzechy włoskie – 40 g
  • sól do smaku

Sos

  • miód – 2 łyżki stołowe
  • olej z pestek dyni – 3 łyżki stołowe
  • ocet balsamiczny – 3 łyżki stołowe

Wykonanie

  1. Buraki średniej wielkości należy dokładnie umyć, osączyć i ułożyć na blasze. Możemy je również zawinąć w folię aluminiową. Warzywa pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 60 minut.
  2. Gotowe miękkie buraki studzimy i obieramy ze skórki.
  3. Obrane buraki kroimy w bardzo cienkie plastry, co jest warunkiem otrzymania prawdziwie włoskiego carpaccio.
  4. Buraki w plastrach układamy na półmisku, w taki sposób, by plasterki do siebie przylegały i zajęły całą powierzchnię naczynia.
  5. Orzechy, po utłuczeniu na mniejsze kawałki, wysypujemy na buraki.
  6. Polewamy plastry buraków i orzechy oliwą i octem balsamicznym.
  7. Teraz zdobimy nasze carpaccio umytą i sączoną rukolą i pestkami słonecznika.
  8. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Na koniec posypujemy potrawę pokruszonym serem feta.

OLEJ Z PESTEK DYNI OD SŁODKIE ZDROWIE

Składniki: olej z pestek dyni 100%

Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Polska(PL), Austria(AT), Stany Zjednoczone(US)]

Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na etykiecie.

Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.

Sedymentacja osadu w oleju jest procesem naturalnym. Przed użyciem należy wstrząsnąć delikatnie butelką, aby wzbudzić osad.

Wartość odżywcza W 100 g W porcji (ok. 10 g)
Wartość energetyczna 3698 kJ / 900 kcal 369 kJ / 90 kcal
Tłuszcz 100 g 10 g
- w tym kwasy tł. nasycone 16 g 1,6 g
- w tym kwasy tł. jednonienasycone 29 g 2,9 g
- w tym kwasy tł. wielonienasycone 55 g 5,5 g
Węglowodany 0 g 0 g
- w tym cukry 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Białko 0 g 0 g
Sól 0 g 0 g

*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)

Specyficzne kody

 Recenzje

Napisz swoją recenzję jako pierwszy !