Ryż basmati, biały 1kg
  • Ryż basmati, biały 1kg

Ryż basmati, biały 1kg

Brak recenzji tego produktu
11,90 zł

(11,90 zł 1kg)

Brutto

Po ugotowaniu jego ziarna wyróżniają się sypkością i idealnie białym kolorem. Źródło błonnika pokarmowego.

Ilość

tag_faces 1 pkt w Programie Lojalnościowym

RYŻ BASMATI BIAŁY 1KG

Odmiana ryżu długoziarnistego. Po ugotowaniu jego ziarna wyróżniają się sypkością i idealnie białym kolorem. Źródło błonnika pokarmowego.

ZASTOSOWANIE

Basmati posiada głęboki, orzechowy aromat, co pozwala na wszechstronne stosowanie go w kuchni. Jest jednym z głównych produktów kuchni hinduskiej. Ryż basmati idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów. Coraz częściej zastępuje się nim makarony czy ziemniaki w diecie. Ryż basmati działa dobroczynnie na układ trawienny, obecność błonnika pokarmowego działa pobudzająco na perystaltykę jelit. Zaleca się jego spożywanie osobom cierpiącym na problemy z wypróżnieniem i niestrawność.

PRZEPIS NA PAPRYKĘ FASZEROWANĄ RYŻEM BASMATI

  • czerwona papryka
  • 50 g ryżu basmati
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 białej cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę
  • 40 g sera feta
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • sól, pieprz, wędzona papryka, cynamon - do smaku
  • natka pietruszki

Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, wnętrze smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni na oliwie z oliwek szklimy cebulkę, dodajemy orzeszki pinii, zyprawy i smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy ugotowany ryż,odstawiamy z ognia. Nadzienie wkładamy w połówki papryk, posypujemy wierzch pokruszoną fetą, polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 40 minut. Następnie odkrywamy folię i zapiekamy jeszcze przez 5 minut. Posypujemy natką z pietruszki.

RYŻ BASMATI BIAŁY OD SŁODKIE ZDROWIE

Składniki: ryż basmati 100%

Sposób przygotowania: Przed ugotowaniem porcjęryżu moczyć przez około 30 minut. Następnie przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć, po czym zalać wodą w proporcji 1:2 (100 g produktu: 200 ml wody) i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10-12 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Na koniec przelać zimną wodą.

Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Pakistan(PK), Indie(IN), Chiny(CN), Wietnam(VN)]

Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na górnym zgrzewie.

Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartość odżywcza w 100 g w porcji (ok. 50 g)
Wartość energetyczna 1566 kJ/ 374 kcal 783 kJ/ 187 kcal
Tłuszcz 1,0 g 0,5 g
- w tym kwasy tł. nasycone 0,3 g 0,2 g
Węglowodany 80,9 g 40,5 g
- w tym cukry 0,3 g 0,2 g
Błonnik 1,8 g 0,9 g
Białko 7,5 g 3,8 g
Sól <0,01 g <0,01 g

Opis

Waga
1kg

Specyficzne kody

 Recenzje

Napisz swoją recenzję jako pierwszy !