-
Zalety tapioki 13.06.2024Kawa vs matcha – 4 różnice 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną w domu? 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną dla zdrowia? 13.06.2024
Orzechy włoskie
22.10.2021ORZECHY WŁOSKIE
Orzech włoski to drzewo pospolicie uprawiane w Polsce, jego nazwa wywodzi się od Wołoszczyzny historycznej krainy w Rumunii, pierwotnie nazywany był on orzechem wołoskim. W starożytności orzech włoski był symbolem czaszki ludzkiej, uważano go za owoc który pomaga stać się mądrzejszym. Dziś uprawiane najczęściej w Europie, Ameryce oraz Azji.
Jak wygląda zbiór tych orzechów?
Drzewo Orzech włoski w czasie owocowania wytwarza owoce okryte zieloną skórką. Gdy owoce dojrzeją skórka pęka odsłaniając orzech w łupinie. Orzechy otrząsa się mechanicznie z drzew a następnie zbiera z ziemi, w późniejszym etapie są segregowane i przebierane. Za pomocą dużej łuskarki każdy orzech jest rozłupywany, tak żeby nie uszkodzić jego rdzenia.
Dlaczego warto włączyć do swojej diety orzechy włoskie?
Badania dowodzą, że codzienne spożywanie 5-8 sztuk orzechów włoskich, może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie.
- Zawarty w orzechach selen wpływa na wzmocnienie paznokci oraz włosów. Prawidłowy poziom tego pierwiastka zwiększa odporność organizmu.
- Biotyna hamuje wypadanie włosów oraz przyśpiesza ich wzrost, wpływa na lepszy wygląd skóry, jędrność i promienny wygląd.
- Zawarte w nich przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki.
- Poprawiają koncentrację, pomagają skupić się na jednym zadaniu.
- Pozytywnie wpływają na układ krwionośny, pomagają obniżyć ciśnienie krwi.
- Poprawiają nastrój. Kwasy omega 3 zawarte w tych orzechach, wpływają na prawidłową produkcję serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie szczęścia, poprawę nastroju oraz kontrolę lęku. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz działają przeciwzakrzepowo.
- Zawarty w nich magnez poprawia regenerację mięśni u osób regularnie ćwiczących.
- Zawarty w nich błonnik pozytywnie wpływa na układ pokarmowy.
- Jak dowodzą badania osoby spożywające codziennie garść orzechów włoskich znacząco traciły ochotę na spożywanie słodyczy i żywności typu fast food.
Orzechy włoskie możesz kupić online w naszym sklepie internetowym. Posiadamy opakowania o pojemności 500 g oraz 1 kg w atrakcyjnych cenach.
Można spożywać je samodzielnie, ale również dodawać do różnych dań
SAŁATKA Z RUKOLĄ, FETĄ, ORZECHAMI WŁOSKIMI I ŻURAWINĄ (2 porcje)
- 2 garści rukoli
- 1 garść sałaty rzymskiej
- ¼ kostki sera feta
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść suszonej żurawiny
Dressing:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
- pieprz
- Rukolę mieszamy z sałatą, dodajemy pokruszoną fetę oraz orzechy i żurawinę.
- Ocet balsamiczny łączymy z oliwą i pieprzem, polewamy całość. Smacznego
MAKARON Z BROKUŁAMI, RICOTTĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI ( 2 porcje)
- 100g makaron spaghetti
- 200 g brokuła
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść orzechów włoskich
- 2100g serka ricotta
- 1 łyżka oliwy
- parmezan
- sól, pieprz
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, na 5 min przed końcem gotowania dodajemy brokuła.
- Na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy brokuła oraz serek ricotta. Do całości dolewamy 3 łyżki wody z gotowania makaronu.
- Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy makaron do sosu i mieszamy. Całość posypujemy parmezanem. Smacznego
Powiązane produkty