Popularne Posty

Kategorie

logo

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie

ORZECHY WŁOSKIE

Orzech włoski to drzewo pospolicie uprawiane w Polsce, jego nazwa wywodzi się od Wołoszczyzny historycznej krainy w Rumunii, pierwotnie nazywany był on orzechem wołoskim. W starożytności orzech włoski był symbolem czaszki ludzkiej, uważano go za owoc który pomaga stać się mądrzejszym. Dziś uprawiane najczęściej w Europie, Ameryce oraz Azji.

Jak wygląda zbiór tych orzechów?

Drzewo Orzech włoski w czasie owocowania wytwarza owoce okryte zieloną skórką. Gdy owoce dojrzeją skórka pęka odsłaniając orzech w łupinie. Orzechy otrząsa się mechanicznie z drzew a następnie zbiera z ziemi, w późniejszym etapie są segregowane i przebierane. Za pomocą dużej łuskarki każdy orzech jest rozłupywany, tak żeby nie uszkodzić jego rdzenia.

 

Dlaczego warto włączyć do swojej diety orzechy włoskie?

Badania dowodzą, że codzienne spożywanie 5-8 sztuk orzechów włoskich, może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie.

  • Zawarty w orzechach selen wpływa na wzmocnienie paznokci oraz włosów. Prawidłowy poziom tego pierwiastka zwiększa odporność organizmu.
  • Biotyna hamuje wypadanie włosów oraz przyśpiesza ich wzrost, wpływa na lepszy wygląd skóry, jędrność i promienny wygląd.
  • Zawarte w nich przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki.
  • Poprawiają koncentrację, pomagają skupić się na jednym zadaniu.
  • Pozytywnie wpływają na układ krwionośny, pomagają obniżyć ciśnienie krwi.
  • Poprawiają nastrój. Kwasy omega 3 zawarte w tych orzechach, wpływają na prawidłową produkcję serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie szczęścia, poprawę nastroju oraz kontrolę lęku. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz działają przeciwzakrzepowo.
  • Zawarty w nich magnez poprawia regenerację mięśni u osób regularnie ćwiczących.
  • Zawarty w nich błonnik pozytywnie wpływa na układ pokarmowy.
  • Jak dowodzą badania osoby spożywające codziennie garść orzechów włoskich znacząco traciły ochotę na spożywanie słodyczy i żywności typu fast food.

Orzechy włoskie możesz kupić online w naszym sklepie internetowym. Posiadamy opakowania o pojemności 500 g oraz 1 kg w atrakcyjnych cenach.

Można spożywać je samodzielnie, ale również dodawać do różnych dań

SAŁATKA Z RUKOLĄ, FETĄ, ORZECHAMI WŁOSKIMI I ŻURAWINĄ (2 porcje)

    • 2 garści rukoli
    • 1 garść sałaty rzymskiej
    • ¼ kostki sera feta
    • 1 garść orzechów włoskich
    • 1 garść suszonej żurawiny

Dressing:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz
  1. Rukolę mieszamy z sałatą, dodajemy pokruszoną fetę oraz orzechy i żurawinę.
  2. Ocet balsamiczny łączymy z oliwą i pieprzem, polewamy całość. Smacznego

 

MAKARON Z BROKUŁAMI, RICOTTĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI ( 2 porcje)

  • 100g makaron spaghetti
  • 200 g brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2100g serka ricotta
  • 1 łyżka oliwy
  • parmezan
  • sól, pieprz
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, na 5 min przed końcem gotowania dodajemy brokuła.
  2. Na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy brokuła oraz serek ricotta. Do całości dolewamy 3 łyżki wody z gotowania makaronu.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy makaron do sosu i mieszamy. Całość posypujemy parmezanem. Smacznego

Powiązane produkty