-
Zalety tapioki 13.06.2024Kawa vs matcha – 4 różnice 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną w domu? 13.06.2024Jak stosować sodę oczyszczoną dla zdrowia? 13.06.2024
Orzechy Arachidowe
04.11.2021ORZECHY ARACHIDOWE ( ZIEMNE)
Orzechy arachidowe są najpopularniejszymi orzechami uprawianymi w USA gdzie ponad połowa zbiorów jest wykorzystywana do produkcji masła orzechowego bardzo popularnego w Ameryce.
Orzeszki ziemne są obowiązkową przekąską na każdej imprezie , jednak najlepiej wybierać takie nie solone i bez panierki.
Uprawa i zbiór
Orzeszki ziemne są zaliczane do roślin strączkowych jednak ze względu na podobne wartości odżywcze zostały włączone do grupy orzechów.
Pozyskuje się je z rośliny o nazwie Orzecha podziemna, jest to roślina z rodziny bobowatych, uprawiana na piaszczystej glebie. Orzeszki arachidowe rosną pod ziemią, do ich zbiorów używane są specjalne kopaczki i wytrząsarki. W kolejnym etapie orzeszki oddziela się od strąków, czyści i sortuję.
Właściwości zdrowotne orzechów arachidowych:
- zawierają witaminę B1 i selen
- zawierają witaminę E, która chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
- są źródłem błonnika
- są źródłem białka o wysokiej zawartości aminokwasu argininy, która wspomaga przyrost tkanki mięśniowej
- zawierają kwas linolowy, zaliczany do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), który powinien być dostarczany z pożywieniem w ilości 10-13g na dobę
- Zawarty w nich kwas fitynowy chroni przed utratą gęstości mineralnej kości, ma działanie przeciwutleniające
- jak wykazały badania, osoby regularnie spożywające porcję orzechów w tym ziemnych, mają o 44% mniejsze ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego w porównaniu do osób nie spożywających orzechów
- są dobrym źródłem witaminy B3 (niacyny), która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz łagodzi odczuwanie stresu
- zawierają magnez, który zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia oraz pozytywnie wpływa na pracę układu mięśniowego
Pomysły na wykorzystanie orzeszków ziemnych w kuchni
CIASTECZKA Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI ( OK. 20 SZTUK)
- 100g masła
- 200g mąki orkiszowej
- 50g mielonych płatków owsianych
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 150g erytrolu
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 50 g posiekanych orzeszków ziemnych
- szczypta soli
- Masło zmiksuj z erytrolem
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z mielonymi płatkami owsianymi, sodą i proszkiem do pieczenia
- Wymieszane suche składniki dodaj do masła z erytrolem, wymieszaj całość
- Do masy dodaj posiekane orzeszki
- Za pomocą dłoni uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 170°C przez 12-15 min aż się przyrumienią. Smacznego
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I ORZESZKAMI ZIEMNYMI
- sałata rzymska
- 2 pomidory
- 1 ogórek surowy
- pierś z kurczaka
- ½ szkl. orzeszków ziemnych
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek z dyni
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- ½ bagietki
- Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Podsmażamy na oliwie.
- Na osobnej patelni podprażamy orzeszki zimne, dynię i ziarna słonecznika.
- Sałatę rwiemy na kawałki, pomidora i ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy kurczaka, podprażone pestki i posypujemy sezamem.
- W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, polewamy sałatkę dressingiem.
- Bagietkę kroimy w kostkę i podpiekamy na suchej patelni.
- Sałatkę podajemy z grzankami. Smacznego
Powiązane produkty