logo

Orzechy Arachidowe

Orzechy Arachidowe

ORZECHY ARACHIDOWE ( ZIEMNE)

Orzechy arachidowe są najpopularniejszymi orzechami uprawianymi w USA gdzie ponad połowa zbiorów jest wykorzystywana do produkcji masła orzechowego bardzo popularnego w Ameryce.

Orzeszki ziemne są obowiązkową przekąską na każdej imprezie , jednak najlepiej wybierać takie nie solone i bez panierki.

Uprawa i zbiór

Orzeszki ziemne są zaliczane do roślin strączkowych jednak ze względu na podobne wartości odżywcze zostały włączone do grupy orzechów.

Pozyskuje się je z rośliny o nazwie Orzecha podziemna, jest to roślina z rodziny bobowatych, uprawiana na piaszczystej glebie. Orzeszki arachidowe rosną pod ziemią, do ich zbiorów używane są specjalne kopaczki i wytrząsarki. W kolejnym etapie orzeszki oddziela się od strąków, czyści i sortuję.

 

Właściwości zdrowotne orzechów arachidowych:

  • zawierają witaminę B1 i selen
  • zawierają witaminę E, która chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
  • są źródłem błonnika
  • są źródłem białka o wysokiej zawartości aminokwasu argininy, która wspomaga przyrost tkanki mięśniowej
  • zawierają kwas linolowy, zaliczany do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), który powinien być dostarczany z pożywieniem w ilości 10-13g na dobę
  • Zawarty w nich kwas fitynowy chroni przed utratą gęstości mineralnej kości, ma działanie przeciwutleniające
  • jak wykazały badania, osoby regularnie spożywające porcję orzechów w tym ziemnych, mają o 44% mniejsze ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego w porównaniu do osób nie spożywających orzechów
  • są dobrym źródłem witaminy B3 (niacyny), która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz łagodzi odczuwanie stresu
  • zawierają magnez, który zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia oraz pozytywnie wpływa na pracę układu mięśniowego

Pomysły na wykorzystanie orzeszków ziemnych w kuchni

CIASTECZKA Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI ( OK. 20 SZTUK)

  • 100g masła
  • 200g mąki orkiszowej
  • 50g mielonych płatków owsianych
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150g erytrolu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g posiekanych orzeszków ziemnych
  • szczypta soli
  1. Masło zmiksuj z erytrolem
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę z mielonymi płatkami owsianymi, sodą i proszkiem do pieczenia
  3. Wymieszane suche składniki dodaj do masła z erytrolem, wymieszaj całość
  4. Do masy dodaj posiekane orzeszki
  5. Za pomocą dłoni uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w 170°C przez 12-15 min aż się przyrumienią. Smacznego

 

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I ORZESZKAMI ZIEMNYMI

  • sałata rzymska
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek surowy
  • pierś z kurczaka
  • ½ szkl. orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ bagietki
  1. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Podsmażamy na oliwie.
  2. Na osobnej patelni podprażamy orzeszki zimne, dynię i ziarna słonecznika.
  3. Sałatę rwiemy na kawałki, pomidora i ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy kurczaka, podprażone pestki i posypujemy sezamem.
  4. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, polewamy sałatkę dressingiem.
  5. Bagietkę kroimy w kostkę i podpiekamy na suchej patelni.
  6. Sałatkę podajemy z grzankami. Smacznego

Powiązane produkty