Popularne Posty

Kategorie

logo

Orzechy Laskowe

Orzechy Laskowe

ORZECHY LASKOWE

Orzechy laskowe to owoce popularnego w Polsce krzewu leszczyny. Posiadają intensywny smak i aromat. Największym producentem tych orzechów na świecie jest Turcja.

Zbiór orzechów laskowych

Orzechy laskowe zbiera się pod koniec lata aż do października. W momencie gdy orzechy dojrzeją ich barwa zmienia się na jasnobrązową i opadają na ziemię. Proces dojrzewania jest nierównomierny więc trzeba je zbierać partiami przez kilka tygodni.

 

Jakie wartości zdrowotne posiadają orzechy laskowe?

  • - Są źródłem fosforu, magnezu, wapnia i żelaza. Korzystnie wpływają na układ kostny i nerwowy. ,
  • Zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę E- silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed działaniem wolnych rodników.
  • Dzięki zawartości l- argininy oraz witaminy E, pozytywnie wpływają na układ krwionośny, zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz rozszerzają naczynia krwionośne, które uległy zwężeniu.
  • Są bogate w białko.
  • Zawierają błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi.
  • Mają niski indeks glikemiczny – polecane dla osób z cukrzycą.

Orzechy laskowe możesz kupić online w naszym sklepie internetowym. Posiadamy opakowania o pojemności 500 g oraz 1 kg w atrakcyjnych cenach.

Uczulenie i alergie

Orzechy laskowe mogą uczulać i wywoływać alergie. Przy takich objawach jak drapanie w gardle pomocne może okazać się ich wcześniejsze namoczenia a następnie obranie z brązowej skórki.

DOMOWY SPOSÓB NA KASZEL

2 łyżki zmielonych orzechów zalewamy ciepłym mlekiem lub napojem roślinnym. Całość wypijamy.

DOMOWY KREM ORZECHOWO-CZEKOLADOWY

 

porcja na 300 ml kremu

  • 200g orzechów laskowych
  • 20g kakao
  • 90ml mleka lub napoju roślinnego;
  • 30 g erytrolu
  • 20g daktyli
  1. Rozłóż orzechy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie podpraż w piekarniku przez 10min w 180 stopniach z grzaniem góra-dół.
  2. Ostudzone orzechy pocieraj ze sobą za pomocą ściereczki aż odejdzie z nich ciemna skórka.
  3. Orzechy przełóż do mocnego blendera i blenduj aż orzechy będą zmielone, a masa zacznie się kleić.
  4. Dodaj namoczone wcześniej daktyle, erytrol, kakao oraz mleko. Blenduj aż do uzyskania gładkiej masy.

GRZANKI Z GRUSZKĄ, SEREM KOZIM I ORZECHALI LASKOWYMI

  • bagietka
  • gruszka
  • ser kozi
  • orzechy laskowe
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • miód
  • tymianek
  1. Bagietkę pokrój na kromki i natrzyj czosnkiem z oliwą.
  2. Na bagietce połóż plasterki gruszki, ser kozi i posyp majerankiem.
  3. Całość podpiekaj parę minut w piekarniku, po wyjęciu polej grzanki odrobiną miodu i posyp orzechami.

Powiązane produkty